IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Драмите на Илон Мъск в Бразилия се задълбочават

Под прицела на властите е друга негова компания - Starlink

08:05 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Напрежението между Бразилия и бизнес империята на Илон Мъск се засили още повече, след като телекомуникационният регулатор на страната заплаши да санкционира неговата сателитна компания за широколентови услуги Starlink. Това се случи часове след като Върховният съд на Бразилия застана зад противоречивото решение за забрана на социалната мрежа X в страната, предава Ройтерс.

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва също подкрепи решението на съдия Александър де Мораеш да спре X. Съдията установи, че X е позволила публикуване на съобщения, изпълнени с омраза и неистини, относно системата за електронно гласуване в страната, което подкопава демокрацията в Бразилия.

„Бразилското правосъдие може да е дало важен сигнал, че светът не е длъжен да се примирява с крайнодясната идеология на Мъск само защото е богат“, коментира Лула в интервю за CNN Brasil, публикувано в понеделник.

В отговор на по-ранния ход на съдията да замрази сметките на Starlink с цел потенциалното им ползване за плащане на глоби, дължими от X, Мъск написа в публикация на X, че ще поиска реципрочно конфискуване на бразилски активи, но не обясни как.

В понеделник Starlink отново се озова под прицела на бразилските власти, като отказа да се подчини на заповедта на Мораес всички интернет доставчици да блокират вътрешния достъп до X.

Високопоставен служител в телекомуникационния регулатор Anatel каза, че санкциите срещу Starlink за несъответствие могат да включват отнемане на лиценза за работа в Бразилия. Комисарят на Anatel Артур Коимбра коментира пред Ройтерс, че регулаторът инспектира всички бразилски телекомуникационни оператори, за да се увери, че са спрели социалната мрежа на Мъск.

Starlink е единствената компания, която каза на Anatel, че няма да се съобрази с решението на съдията, коментира Коимбра.

Компанията на Мъск не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Преди това компанията каза на Anatel, че не желае да премахне X от услугата си, докато бразилските му банкови сметки не бъдат размразени, потвърди телекомуникационният регулатор пред Ройтерс.

Миналата седмица Мораес замрази сметките на Starlink, след като X не плати глоби, наложени за неспазване на съдебни разпореждания.

Шести по големина пазар

По-рано в понеделник състав на Върховния съд гласува единодушно потвърждаване спирането на X в страната за неспазване на съдебна заповед.

Миналата седмица Мораес постанови, че X трябва да бъде спряна в Бразилия, тъй като не е посочила местен представител, както се изисква в закона, и е пренебрегнала крайния срок за съответствие.

Съдиите Флавио Дино, Кристиано Занин, Кармен Лусия и Луис Фукс застанаха на страната на съдията Александър де Мораес. Трима от съдиите казаха, че спирането може да бъде отменено, ако платформата се съобрази с предишни решения.

X не е отговорила веднага на запитването за коментар относно това решение.

Социалната мрежа беше спряна за повечето бразилци в ранните съботни часове след решението на Мораес, въпреки че някои хора продължиха да имат достъп до нея чрез VPN или други средства. Освен това Мораес заплаши да наложи глоба от 50 хил. реала (8902,66 долара) на ден за тези, които използват VPN за достъп до социалната мрежа, въпреки че остава неясно колко изпълнима е тази заплаха.

Бразилия е шестият по големина пазар на X в света с около 21,5 млн. потребители към април, сочат данни на Statista.

Мораес и Мъск, който притежава контролния дял в Starlink, враждуват от месеци, след като социалната мрежа оспори заповедите за блокиране на акаунти, обвинени от властите в разпространение на дезинформация и омраза.

Докато защитниците на Мораеш го виждат като кръстоносец в защитата на демокрацията, критиците го обвиняват, че използва груби методи срещу политици и бизнесмени.

Мъск твърди, че Мораес се е опитвал да цензурира потребителите, а милиардерът е затворил офиса на X в Бразилия през август без да назначи нов представител, което е предизвикало спирането на услугата.

В понеделник Мъск отговори "Точно така" на публикация, която описва спирането като атака срещу свободата на изразяване и правата на бразилците.

Главният съдия Луис Роберто Барозу, който не беше в групата за преглед, каза, че отстраняването на законни представители, за да се избегне спазването на съдебни решения, "е поведение, което не би било приемливо никъде по света".

X остава недостъпен за повечето потребители в Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още