IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зукърбърг: Facebook беше притиснат да цензурира съдържание за Covid-19

По време на пандемията властите в САЩ са отправили неколкократно подобни искания към социалната мрежа

10:44 | 27.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг твърди, че Facebook е била „притисната“ от правителството на САЩ да цензурира съдържание, свързано с Covid-19, по време на пандемията, и че той съжалява за решението на компанията да отговори на тези искания, пише Bloomberg.

„През 2021 г. висши служители от администрацията на Байдън, включително Белия дом, многократно оказваха натиск върху екипите ни в продължение на месеци за цензуриране на определено съдържание за Covid-19, включително хумор и сатира“, пише Зукърбърг в писмо до Комисията по правосъдието на САЩ към Камарата на представителите. И макар решението дали да премахне съдържанието да е било на Meta, „правителственият натиск беше неправилен и съжалявам, че не бяхме по-откровени за това“, допълва той.

По време на пандемията представители на Facebook си навлякоха гнева на критиците на блокадите, ваксините и периодите на ползване на маски, тъй като премахнаха определени публикации, заявявайки, че съдържат дезинформация, свързана с вируса, или по друг начин противоречат на нейните политики. Като цяло Facebook свали повече от 20 млн. публикации за малко повече от година. Зукърбърг се присъединява към други ръководители на социални медии, включително Джак Дорси, бивш главен изпълнителен директор на Twitter, които се оплакват от минали случаи на модериране на съдържание, които според тях са отишли ​​твърде далеч.

Глобалният дебат за това докъде трябва да стигнат социалните мрежи в контрола на коментарите, изображенията и другото съдържание, публикувано от техните потребители, се засилва. Някои платформи вярват, че трябва да се отдръпнат, когато става въпрос за това да казват на потребителите какво могат и какво не могат да казват онлайн, докато някои правителства твърдят, че прекалената свобода в този аспект може да доведе до престъпно поведение. Френските власти арестуваха съоснователя на Telegram Павел Дуров този уикенд, обвинявайки го, че компанията не е успяла адекватно да се справи с престъпността в чат приложението, включително с разпространението на сексуално насилие над деца.

В навечерието на президентските избори в САЩ, Зукърбър също така полага усилия да изглежда безпартиен.

„Целта ми е да бъда неутрален и да не играя роля по един или друг начин“, пише в писмото си Зукърбърг. Съдържанието на текста беше публикувано във Facebook страницата на Съдебната комисия към Камара на представителите и беше потвърдено от Meta.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още