IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Предпочитам да съм свободен, отколкото да изпълнявам заповеди": Кой е Павел Дуров?

Основателят на Telegram не дава много интервюта и твърди, че не притежава големи активи

15:31 | 25.08.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Светът не знае много за 39-годишния основател на Telegram, френско-руският милиардер Павел Дуров. Той бе арестуван снощи от френската полиция и още днес ще бъде изправен пред съда.

Дуров е обект на разследване от страна на Франция. Става въпрос за използването на криптираната му платформа за пране на пари, трафик на наркотици и споделяне на педофилско съдържание. Павел Дуров, който не дава много интервюта, е ръководител на една от най-широко използваните системи за съобщения на планетата.

Името му е Павел Валериевич Дуров и е роден на 10 октомври 1984 г. в тогавашния Ленинград, понастоящем Санкт Петербург, Русия. По-голямата част от детството си обаче прекарва в Торино, Италия, където работи баща му. През 2006 г. завършва филологическия факултет на Санктпетербургския държавен университет. Същата година създава социалната мрежа ВКонтакте, вдъхновена от Facebook.

Няколко години по-късно обаче за компютърния учен започват сериозните проблеми. Той се обявява за противник на Владимир Путин. През 2011 г. властите в Кремъл го молят да блокира пет общности във „ВКонтакте“ след оспорване на резултатите от последните парламентарни избори. Той отказва да го направи, което води до разследвания и обиски от страна на властите.

През 2013 г. кандидатства за гражданство на карибската държава Сейнт Китс и Невис, което получава година по-късно.

На 1 април 2014 г. той шеговито обявява пред борда на директорите на ВКонтакте, че подава оставка. Бордът потвърждава решението, въпреки че три дни по-късно Павел Дуров оттегля оставката си. Без резултат.

След това той продава акциите си в социалната мрежа за 300 млн. долара и заедно с брат му, който е математик, създава приложението за криптирани съобщения Telegram в отговор на натиска от страна на руските власти.

„Предпочитам да съм свободен, отколкото да изпълнявам заповеди от когото и да било“, казва той пред американския журналист Тъкър Карлсън.

Приложението се отличава с това, че предлага криптирани комуникации от край до край, а централата му се намира в Дубай. То се ангажира никога да не разкрива информация за своите потребители.

Вследствие на това той напуска Русия и заявява, че не смята да се връща, защото смята, че страната е несъвместима с модела на икономическо развитие на стартиращите предприятия.

„Мисля, че се справяме добре с Telegram, с 900 милиона потребители, които вероятно ще надхвърлят един милиард активни месечни потребители в рамките на една година“, казва той.

В емирството Telegram избягва правилата за модериране в момент, когато и Европейският съюз, и САЩ оказват натиск върху големите платформи да премахват незаконно съдържание.

Властите в няколко държави отбелязват многобройни злоупотреби с платформата, която според тях се използва за пране на пари, трафик на наркотици и споделяне на педофилско съдържание. Твърди се, че Дуров е съучастник в тези престъпления поради липсата на модериране.

През 2021 г. Павел Дуров става френски гражданин, а името му е променено с указ на Пол дю Рув. По това време състоянието му се оценява на 15 млрд. долара. Той твърди, че не консумира алкохол, кофеин, лекарства, месо, млечни продукти и глутен. Твърди също, че не притежава големи активи (имоти, яхти и др.). 

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 5 минути
До: Tikva007 Или ще клекне като BlackBerry и ще съдейства на правителствата, или ще го разсипят. Такива са правилата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 30 минути
Ще стане много интересно, ако след ден-два го пуснат, защото няма никакви управленско-административни функции в Телеграм. Едно е да измислиш и основеш нещо, което да притежаваш и да получаваш от него приходи, а съвсем друго - да го управляваш и да отговаряш в юридически аспект за дейността. Нещо много аджамийски изглежда да се е набутал в този арест. Дуров - баш дуррак. Хайде холан! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още