IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Meta е продала облигации за 10,5 млрд. долара

Това е най-голямата продажба на дълг на компанията

08:32 | 08.08.24 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Meta Platforms е продала облигации с инвестиционен клас за 10,5 млрд. долара – най-голямата ѝ продажба на дълг, което ще увеличи средствата ѝ в брой, докато компанията харчи сериозни суми за изкуствен интелект, пише Bloomberg.

Компанията майка на Facebook и Instagram предлага облигации на пет части за общи корпоративни цели, твърди източник, запознат с въпроса. Най-голямата част от тях – 40-годишните, ще доведат до доходност с 1,3 процентни пункта над държавните ценни книжа, след като първоначално са обсъждани 1,55 процентни пункта, твърди източник, който е пожелал да остане анонимен.

„Продажбите на Meta са знак, че инвестициите ѝ в изкуствен интелект не се забавят и е вероятно да се увеличат през следващите няколко години“, коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Робърт Шифман в интервю по телефона. „Meta има достатъчно пари в брой, но е по-ефективно ползването на капитала, като се заемат пари на пазара на облигации“.

Представител на Meta не е отговорил на запитванията за коментар.

Ако продажбите са с този размер, това ще бъде най-голямата продажба на висококачествени облигации в историята на компанията. Гигантът в сферата на социалните мрежи направи своя дебют на пазара на висококачествени облигации през 2022 г., като продаде 10 млрд. долара. Тя се върна на пазара миналата година със сделка за 8,5 млрд. долара.

Някои от най-популярни технологични компании, чиито акции повишиха стойността си тази година, на фона на надеждите, свързани с изкуствения интелект, бяха подложени на натиск преди разпродажбите на световния пазар в началото на август. Сега инвеститорите настояват за повече напредък в изкуствения интелект. Meta беше изключение, като нейните акции поскъпнаха след публикуването на отчета ѝ за второто тримесечие, който надмина очакванията и сигнализира, че инвестициите на компанията ѝ помагат да продава по-таргетирани реклами.

Емитирането на облигации сега дава на Meta по-голяма финансова гъвкавост, твърди Шифман. Meta има 58,1 млрд. долара в брой, парични еквиваленти и краткосрочни инвестиции.

Според Шифман продажбата дава възможност на Meta да продължи да инвестира в изкуствения интелект и метавселената.

Meta харчи много за центрове за данни и изчислителна мощност, докато главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг работи за извоюването на водеща позиция в сферата на изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още