IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск иска чатботът му да представя новини, но той засега не се справя

Grok обобщава статуси от социалната мрежа X и често не разбира какво имат предвид потребителите

17:56 | 18.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Журналистите също могат да допуснат грешки след изненадващо и драматично събитие като атаката срещу Тръмп. Въпреки това, някои от грешните действия на Grok бяха по-големи от объркването, което може да възникне в такива моменти.

Друго заглавие на Grok гласи: "Актьор от „Сам вкъщи 2“ прострелян на митинг на Тръмп?“ Тръмп има епизодична роля във филма „Сам вкъщи 2“ от 1992 г., който някои потребители на X са споменали. Grok не изяснява, че въпросният „актьор“ е Тръмп. Резюмето отчасти гласи: „Съобщава се, че актьор от филма „Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк“ е бил прострелян по време на публично събитие, за което се спекулира, че е митинг на Тръмп“.

Grok далеч не е първият инструмент за генеративен изкуствен интелект, който среща трудности с точността. Наред с други примери, през май Google каза, че прави корекции, след като функция, работеща с изкуствен интелект, е дала някои странни резултати, като например препоръка за използване на лепило, за да се задържи сиренето върху пицата.

Някои компании са възприели различен подход от Мъск, като не са позиционирали своите продукти като създадени за новини в реално време. Попитан за стрелбата в понеделник, ChatGPT на OpenAI обобщава атаката и се свързва с уебсайта за проверка на фактите ProlitiFact, но също така включва отказ от отговорност, изписвайки, че „това не е новинарски продукт в реално време“.

Ръководителите на Meta Platforms казаха, че няма да насърчават политическо съдържание в платформата Threads, която се конкурира с X. Директорът от Meta Адам Мосери миналата година каза, че иска платформата да избегне негативизма и други недостатъци, които често идват с политика и тежките новини.

През уикенда някои потребители на Threads се оплакаха, че платформата е по-бавна от X в извеждането на преден план на информация за нападението, което показва, че услугата на Мъск остава източник за потребителите на новини.

В неделя, в имейл до служителите, главният изпълнителен директор на X Линда Якарино заяви, че платформата гледа на опита за убийство като на „голям инцидент“ и дава приоритет на ресурсите за „предприемане на бързи действия“ срещу всички публикации, които нарушават правилата на платформата, като възхвалите на атаката. Това разкрива копие от имейла, прочетено от The Wall Street Journal.

Това не е първият път, когато Grok среща трудности в обобщаването на новинарски събития. След президентския дебат през юни Grok изглежда се обърка заради някои потребители на X, които споменаха губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, и генерира заглавие, което гласи: „Нюсъм триумфира в неотдавнашен дебат“. Нюсъм не участва в дебата, въпреки че присъства на събитието. Някои политически наблюдатели споменаха Нюсъм като възможен претендент за заместник на Байдън, въпреки че Нюсъм публично отхвърли тази идея.

Преди това Twitter имаше екип от хора, които ръчно пишеха резюмета за актуални теми. Мъск разпусна този екип като част от мащабните съкращения след придобиването на компанията, припомня Евън Хансен, бивш директор на Twitter, който работи по подобни усилия до съкращенията. Мъск преименува платформата на X, след като я придоби през 2022 г.

Twitter експериментираше с използването на AI за писане на резюмета преди сделката с Мъск, но хората все още бяха необходими в проверката на съдържанието, посочва Хансен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още