IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датският премиер иска социалните мрежи в ЕС да са достъпни само за деца над 15 години

Идеята е младите потребители да бъдат защитени по-добре от проблемно съдържание

15:05 | 28.05.24 г. 1
Снимка: Ksenia Kuleshova/Bloomberg
Снимка: Ksenia Kuleshova/Bloomberg

Датският премиер Мете Фредериксен иска Европейският съюз да наложи възрастова граница от 15 години за потреблението на социални мрежи – усилие за по-добра защита на младите потребители на смартфони от проблемно съдържание и пристрастяване към екраните, пише Politico.

„Днес можете да създадете профил на повечето места, дори и да сте под 13-годишни. Но когато сте на 13, вие все още сте дете. Видяхме, че рисковете за децата в социалните мрежи са твърде големи“, написа Фредериксен за датския вестник „Politiken”.

Подобна възрастова граница трябва да бъде придружена от ефективен инструмент за доказване на възрастта, тъй като „технологичните гиганти не поемат отговорност за това“, допълва текстът, който е написан в съавторство с евродепутата Кристел Шалдемоуз.

Новите правила за модерация на съдържанието в Закона за цифровите услуги доказаха, че „не са достатъчни“, за да се противопоставят на платформите, пишат авторите.

Те предлагат „затягане на законодателството“, включително забрана на пристрастяващи дизайни и реклами, насочени към непълнолетни, както и задължителни известия, казващи на потребителите колко време прекарват в социални мрежи.

Идеята за повишаване на възрастовата граница повтаря призива на френския президент Еманюел Макрон от миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
albiery01
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още