IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на TikTok ще изпревари Tencent по приходи за 2023 г.

ByteDance ще генерира над 110 млрд. долара приходи за годината

14:04 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите от продажби на ByteDance са скочили през 2023 г. до над 110 млрд. долара, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса, като потенциално компанията изпреварва по този показател своя основен конкурент Tencent Holdings. Случващото се е знак, че новият бизнес на TikTok с електронна търговия стимулира растежа във време на икономическа криза.

Растежът на най-високо оценения в света стартъп отговаря на темпа от 30%, който успя да постигне през 2022 г., когато отчете над 80 млрд. долара приходи от продажби, допълват източниците, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни, тъй като информацията не е публична. Това се случва въпреки икономическите сътресения в Китай и засиления контрол и ограниченията на ключови пазара – от САЩ до Индия.

Собственикът на TikTok и китайския ѝ еквивалент Douyin тази година затвърди позицията си на един от китайските интернет лидери, заедно с Tencent и Alibaba Group Holding, използвайки популярността на своите социални мрежи, за да направи експанзия в електронната търговия и в други сфери. С приблизително 30% ръст, ByteDance ще изпревари прогнозирания растеж на много по-утвърдени конкуренти в социалните мрежи като Meta Platforms и Tencent.

Не е ясно как ByteDance – която като частна фирма има много по-малко изисквания за разкриване на информация и одит в сравнение с изброените конкуренти – се представя от гледна точка на рентабилността през тази година.

Въпреки че вътрешните ѝ данни не са били независимо одитирани, самият мащаб предполага, че през 2023 г. гигантът се е превърнал в една от най-големите корпорации в Китай по приходи. Нейната печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация нарасна със 79% до около 25 млрд. долара през 2022 г., писа през април Financial Times, цитирайки инвеститори, информирани за данните.

Говорител на ByteDance е отказал да коментира въпроса.

Сега ByteDance разчита на постигнатото на вътрешния си пазар, за да се насочи към глобална и бизнес експанзия през 2024 г.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още