IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната мрежа X ще събира биометрични данни и трудова история от потребителите

Компанията официално промени политиките си по отношение на събираната информация

09:50 | 31.08.23 г.
Снимка:  Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

X, социалната мрежа, която преди беше известна като Twitter, актуализира своята политика за поверителност, за да включи нов вид потребителски данни, които планира да събира: биометрични, пише Bloomberg.

„Въз основа на вашето съгласие можем да събираме и използваме вашата биометрична информация за целите на безопасността, сигурността и идентификацията“, посочва компанията. X не определя какво счита за биометрично, въпреки че други компании използват термина, за да опишат данни, събрани от лицето, очите и пръстовите отпечатъци на човек.

Представител на базираната в Сан Франциско X потвърди новата промяна в политиката, но не сподели повече подробности.

Социалните мрежи отдавна са критикувани от потребители и регулатори по целия свят за информацията, която събират и начина, по който използват тези данни, включително за продажбата на реклама, съобразена с интересите на даден потребител и историята на търсенията му. Не е ясно как X ще събира биометричните данни, нито как могат да бъдат използвани. Илон Мъск, който придоби Twitter миналата година, каза, че един от приоритетите му е да изчисти сайта от фалшиви акаунти и да накара повече потребители да използват услугата, която поставя синя отметка, показваща, че потребителят е платил 8 долара на месец, за да верифицира профила си.

X казва, че също така възнамерява да събира информация за работата и образованието на потребителите.

„Можем да събираме и използваме вашата лична информация (като вашата трудова история, образователна история, предпочитания за работа, умения и способности, активност и ангажираност при търсене на работа и т.н.), за да ви препоръчаме потенциални работни места, да ги споделяме с потенциални работодатели, когато кандидатствайте за работа, за да дадете възможност на работодателите да намерят потенциални кандидати и да ви покажат по-подходяща реклама“, гласи актуализираната политика за поверителност.

Предишната политика, която беше в сила до 29 септември, не включваше препратки към биометрични данни или трудова история.

Групов иск, заведен по-рано тази година, твърди, че X неправомерно е събрала, съхранявала и използвала биометрични данни на жители на Илинойс без съгласието им. X „не е информирала адекватно потребителите, които са взаимодействали (съзнателно или не) с Twitter, че събира и/или съхранява техните биометрични идентификатори от всяка снимка, съдържаща лице, която е качена в Twitter“, гласи делото, заведено през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още