IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter блокира профилите на журналисти от американски медии

Според Мъск причината е, че следят на живо локацията на частния му самолет

12:20 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Twitter е спряла акаунтите на няколко известни журналисти, пишещи за милиардера собственик на социалната мрежа Илон Мъск, който ги обвини, че застрашават семейство му, пише Bloomberg.

Късно в четвъртък репортери от медии, включително Washington Post, New York Times, Mashable и CNN, са блокирани в платформата, а туитовете им вече не са видими. Мъск коментира, че спрените профили, които включват спортния и политически коментатор Кийт Олберман, са хора, които са публикували информация за местоположението му в реално време. Милиардерът описва тези данни „координати на убийство“.

„Не получих никакво предупреждение. Нямам имейл или комуникация от компанията относно причината за спирането“, написа в Twitter репортерът от New York Times Райън Мак от нов акаунт. Той публикува скрийншот, който показва, че старият му профил е спрян окончателно. „Отразявам Twitter, Илон Мъск и компаниите му. И ще продължа да го правя“.

В свой стил Мъск направи анкета сред последователите си кога трябва да вдигне забраните. Гласуването заключи, че трябва да го направи, а той направи нова анкета с по-малко опции, където гласуването отново клони към премахване на ограниченията. Стандартният период за подобни забрани за разкриване на лична информация относно местоположението, практика, известна още като doxing, в услугата е седем дни, посочи той.

„Известно време извън Twitter е добре за душата“, написа Мъск.

По-рано Twitter наложи подобни мерки на конкурентната социална мрежа Mastodon, която беше публикувала в профила си в Twitter линк към акаунт в собствената си услуга, която ползва публично достъпна информация за следене на частния самолет на Мъск. Последният твърди, че насочването или свързването към източник, който може да разкрие местонахождението на самолета му, е равносилно на публикуване на локацията му в реално време. В сряда Twitter спря множество профили, които проследяват местоположението на частни самолети, включително неговия.

Собственикът на Twitter, който пое управлението под знамето на абсолютната свобода на словото и премахването на цензурата, написа в социалната мрежа, че „правилата за doxing важат за журналистите, както и за всички останали“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още