IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск ще блокира искането на Twitter за ускорено съдебно производство

Ако съдебният процес започне през февруари и не приключи до април, сделката може да се провали по финансови причини

08:13 | 18.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск подаде молба, с която се противопостави на искането на Twitter Inc за ускоряване на съдебния процес относно плана му да прекрати сделката за социалната медия на стойност 44 млрд. долара.

Адвокатите на Мъск поясняват в документите, подадени в съд на щата Делауеър, че „неоснователното искане" на Twitter за ускоряване на делото за сливане до два месеца трябва да бъде отхвърлено, предава Bloomberg. 

Това е най-новият ход във вероятно един от най-големите правни сблъсъци, свързани с корпоративните сливания. Базираната в Сан Франциско компания се опитва да сложи край на месеците на несигурност за бизнеса си, докато Мъск се опитва да се откаже от сделката заради това, което според него е проблемът със "спам ботовете" на Twitter.

Във вторник Twitter подаде иск срещу Мъск за нарушаване на сделката за закупуване на платформата за социални медии, като поиска от съда в Делауеър да нареди на най-богатия човек в света да завърши сливането на договорената цена от 54,20 долара на акция.

Компанията поиска съдебният процес да започне през септември, тъй като споразумението за сливане с Мъск изтича на 25 октомври.

В споразумението за изкупуване на Twitter се посочва, че всички правни спорове във връзка със сделката трябва да се разглеждат в Делауеър, където са локирани повече от половината публични компании в САЩ, включително Twitter и Tesla Inc. на Мъск, както и повече от 60% от компаниите от списъка Fortune 500.

За разлика от някои щати, където може да отнеме няколко години, за да се стигне до съдебен процес, съдът на Делауеър действа по-бързо. Съдиите, експерти по бизнес право, са известни с това, че бързо и задълбочено анализират правните предизвикателства на сложните спорове за сливания и придобивания. Сложните бизнес дела често се разглеждат от съдия в рамките на шест или седем месеца след подаването им.

Адвокатите на Мъск твърдят, че спорът за фалшивите и спам акаунти е от основно значение за стойността на Twitter и е изключително свързан с факти и експертиза. Те заявиха, че ще е необходимо значително време за разкриване на фактите и поискаха датата на съдебния процес да е на или след 13 февруари следващата година.

Пакетът за дългово финансиране, поет от банките за финансиране на сделката на Мъск, изтича през април 2023 г. Това означава, че ако съдебният процес започне през февруари и не приключи до април, сделката може да се провали.

Досега Мъск не е отговорил в съда на обвиненията на Twitter, че използва въпроса с ботовете като претекст да се откаже от офертата за 54,20 долара на акция, която направи за компанията през април. Главният изпълнителен директор на Tesla се оттегли от сделката на 8 юли, като заяви в регулаторно заявление, че Twitter е направил „подвеждащи изявления" относно броя на спам ботовете в услугата.

В отговора си на искането на Twitter за ускоряване на процеса Мъск заяви, че служителите на платформата са забавили предоставянето на информация за спам и роботизирани акаунти, за да получат "тактическо забавяне", което да подкрепи искането им за ускорен процес.

„Внезапното искане на Twitter за ускоряване след два месеца протакане и замазване е най-новата тактика на Twitter да забули истината за спам акаунтите достатъчно дълго, за да накара обвиняемите да затворят сделката", се казва в жалбата на Мъск.

„Основният спор относно фалшивите и спам акаунти е от основно значение за стойността на Twitter", пишат адвокатите на Мъск.

„С чувството за хумор на бот Twitter твърди, че Мъск вреди на компанията с туитове като тема за Чък Норис и емотиконка за какавиди", пишат адвокатите. „Twitter пренебрегва факта, че Мъск е нейният втори по големина акционер с много по-голям икономически дял от целия борд на Twitter“.

Отговорът на Мъск включва твърдение, че Twitter проверява само 100 акаунта на ден, когато се опитва да изчисли броя на спам ботовете в услугата, нещо, което Мъск е споменавал в предишни туитове. В тези туитове обаче той предполага, че Twitter проверява общо 100 акаунта, а не ежедневно. Компанията твърди, че проверява приблизително 9000 акаунта на тримесечие, което би означавало средно около 100 акаунта на ден.

Мъск обвини Twitter, и че е нарушил разпоредбите за „обичайния ход" на сделката, като е уволнил някои ръководители и е въвел замразяване на наемането на служители. Тези задължения изискват от целта на изкупуването да работи в обичайния ход на бизнеса, докато чака сделката да приключи.

Наскоро съдия от същия съд заключи, че нарушенията на това задължение от страна на собственика на редица луксозни хотели са позволили на бъдещия купувач да се откаже от покупката на стойност над 5 млрд. долара.

В петък акциите на социалната мрежа поевтиняха с около 1% в следборсовата сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още