IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber и Lyft се борят пред съда за статута на шофьорите си

Uber се съгласи да сключи сделка до 100 млн. долара, Lyft се съгласи да плати 27 млн. долара

18:04 | 02.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Uber и Lyft - двете най-големи компании за споделено пътуване в САЩ, ще се опитат да убедят американски съдии да одобрят класифицирането на шофьорите като независими лица, а не като служители, съобщава Ройтерс.

Компаниите за превоз се стремят да разрешат делата, заведени от водачи, които твърдят, че трябва да се приемат като служители, следователно разходите за бензин и поддръжка на превозните средства да им бъдат възстановявани. В момента шофьорите сами плащат своите разходи. 

Евентуална констатация, че тези работници са служители, би могла да повлияе на финансовите резултати и на оценките на технологичните компании от т. нар. „споделена икономика“, като компанията за почистване Handy и за доставки Postmates.

Uber се съгласи да сключи извънсъдебна сделка за до 100 млн. долара и допълнително да помогне за формиране на асоциация на шофьорите. Адвокатите на водачите определиха сделката като справедлива, защото шофьорите са изправени пред големи рискове да не получат нищо, ако делото продължи напред.

Въпреки това много шофьори не се съгласиха с решението, твърдейки, че са излъгани, тъй като потенциалните щети достигат 852 млн. долара. Сделката подлежи на одобрение от окръжния съд в Сан Франциско.

Lyft се съгласи да плати 27 млн. долара за извънсъдебно уреждане на съдебен спор по групов иск, предявен от калифорнийски шофьори, които твърдят, че следва да се считат за служители, а не за независими изпълнители, след като американски съдия отхвърли предишната сделка за 12,25 млн. долара като твърде ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още