IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът освободи вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка

Струва ми се, че с крайната мярка за лишаване от свобода е избързано, казва съдия в Сергипе

09:45 | 03.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Съдът освободи вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка

Бразилски съдия нареди освобождаването на вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка само един ден, след като той беше арестуван за отказа да предаде съобщения чрез WhatsApp на полицията в разследване на случай на разпространение на наркотици, предава AFP.

Съдията Руй Пинейро смята задържането на Диего Дзодан в Сау Пауло във вторник за „незаконна принуда", обяви в свое изявление съдът в Сергипе.

"Струва ми се, че с крайната мярка за лишаване от свобода е избързано", казва Пинейро.

Facebook, която е собственик на популярната услуга за съобщения чрез мобилен телефон WhatsApp, отрича, че се е опитала да попречи на полицията в разследването.

Дзодан беше арестуван по искане на по-нисш съдия в същия град и обвинен в „повторно неизпълнение на съдебни заповеди" да сподели данни на Facebook, съобщи федералната полиция.



Преди ареста обаче на WhatsApp е била наложена солена глоба в Бразилия в размер на 50 хил. реала (12 500 евро) на ден за неизпълнение на съдебното нареждане. Постепенно глобата била увеличена и равностойността ѝ на месец възлязла на 250 хил. евро. 

Аржентинецът Диего Дзодан е най-високопоставеният кадър на Facebook в Латинска Америка. По повод ареста му WhatsApp заяви, че това е крайна мярка и изрази разочарование, че властите са я предприели. Компанията добави, че не е можела да окаже съдействие на съдебните власти за нещо, което не е способна да направи, тъй като не съхранява съобщенията между потребителите си. Властите обаче посочват, че са искали не самите съобщения, а информация за мястото на потребителите.

WhatsApp настоява, че няма технически средства за сътрудничество на полицията. Проблемът е, че WhatsApp напълно криптира съобщенията, които са изпратени между потребителите, и не ги записва. Дори и да получи достъп до спецефично устройство, явно за компанията е трудно да разкодира съобщенията. 

Преди три години Google беше на фронтовата линия. Изпълнителен директор за Бразилия на гиганта в търсенето онлайн беше обвинен в нарушаване на изборното законодателство, когато той отказва да премахне клипове на YouTube, които са били от решаващо значение за кандидат кметовете на щата Мато Гросо до Сул.

В Съединените щати пък Apple беше въвлечен в сериозен спор с правителството заради отказа си да сътрудничи на ФБР по отключването на iPhone, използван от един от стрелците при масовото убийство в Сан Бернардино, Калифорния, в края на миналата година.

Facebook и WhatsApp, който беше купен от американския концерн през 2014 г., са особено популярни в Бразилия. 93 млн. от интернет потребителите в Бразилия (половината население) използват WhatsApp, сочат данни на сайта TechCrunch, като много млади и бедни бразилци се възползват от възможността за безплатни съобщения и интернет телефония. Затова не е чудно, че Facebook не иска да загуби доверието им.

През декември WhatsApp беше блокиран за 48 часа в Бразилия заради съдебно решение. И тогава мярката бе оправдана с факта, че услугата не е предоставила важни данни на властите при разследване на криминални деяния.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още