IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sermo - Facebook за лекари

Социална мрежа позволява на медицинските специалисти да обсъждат сложни случаи

13:19 | 08.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Когато пациент с рак на щитовидната жлеза влиза в хирургията на д-р Ричард Армстронг в селски регион на Мичиган през 2008 г., при операцията му е премахната цялата жлеза. Но ракът се разпространява към белите дробове, а нещата стават значително по-сложни.

„Началото беше нормално... но след като ракът напредна, стана по-сложно от гледна точка на това как да се развие лечението“, разкрива Армстронг пред CNBC.

Лекарят, който практикува професията си от 34 години, има нужда от помощ и съвет от специалист по здравна помощ. Но фактът, че е базиран в „средата на нищото“, означава, че най-близкият подобен специалист е на 300 мили разстояние.

Ето защо Армстронг влиза в Sermo – нещо като „Facebook за лекари“. Услугата, която стартира през 2005 г. в САЩ, позволява на потребителите да си говорят виртуално и да търсят решения на медицински проблеми. Компанията обяви в сряда, че пуска Sermo и във Великобритания, така че британските медици ще могат да се свързват със свои колеги отвъд океана.

„Има много медицински познания, които, споделени отвъд границите, ще бъдат от полза за глобалната система за здравеопазване“, твърди главният изпълнителен директор на Sermo Питър Кърк.

За Армстронг, който се регистрира в мрежата през 2007 г., Sermo е нещо, което е променило живота на голяма част от пациентите му, които не могат да получат достъп до специалист с експертни познания. В случая с пациента с рака на щитовидната жлеза, лекарят публикува детайли за проблема в социалната мрежа. 24 часа по-късно вече е получил 40 отговора от колеги от САЩ. В крайна сметка пациентът е включен в изследователска програма на Университета на Мичиган и успява да пребори рака. Седем години по-късно той е здрав.

През последната година случаите на 3500 пациенти със специфични проблеми са обсъдени от лекарите в Sermo. Тези случаи са разгледани 700 хил. пъти и са получили 50 хил. коментари, сочат данни на социалната мрежа.

Sermo не е единствената платформа, в която докторите могат да споделят опит. Figure1 позволява на лекарите да публикуват снимки на заболявания, а колегите им могат да помагат за определяне на състоянието на пациентите.

Друга платформа, наречена SharePractise, позволява на лекарите да обсъждат различни медицински проблеми. В това отношение тя много прилича на Sermo. Doximity пък е професионална мрежа – нещо като LinkedIn за лекари.

Според главния изпълнителен директор на Sermo възможността лекарите да останат анонимни в платформата е ключова за всички 305 хил. нейни потребители в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още