IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook залага на софтуера за гласово разпознаване

Социалната мрежа придоби старт-ъпа Wit.ai, но не разкрива финансовите параметри на сделката

11:58 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа Facebook придоби Wit.ai, старт-ъп, който разработва интерфейс с отворен код за гласово разпознаване, предава CNBC.

Новината беше официално обявена от Wit.ai в понеделник. Facebook обаче отказва засега да разкрие финансовите параметри на сделката.

Социалната мрежа все още не е решила как да използва технологиите на Wit.ai в рамките на своите продукти, коментира говорител на Facebook.

"Мисията на Facebook е да свързва всички и да създава невероятни преживявания за всичките над 1,3 млрд. души в платформата. Технология, която разбира естествения език, е голяма част от това и смятаме, че можем да помогнем“, пише в официалния корпоративен блог на Wit.ai.

Стартиращата компания е основана само преди 18 месеца и създава платформи с отворен код, които позволяват на разработчиците да създават гласови приложения. Повече от 6000 разработчици са ползвали платформата Wit.ai, разкриват от фирмата.

Интерфейсът на Wit.ai ще остане отворен дори и след придобиването.

Сделката е сключена в момент, в който Facebook търси начини да разшири дейността си извън своите основни продукти. Така например през март миналата година компанията купи производителя на слушалките Oculus VR за 2 млрд. долара.  

Сделките показват ясно колко силно големите технологични компании се борят за поглъщането на многообещаващи стартиращи фирми, дори ако тези стартиращи фирми - като Oculus или Whatsapp, която Facebook придоби за 19 млрд. долара, едва ли могат да се похвалят с продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още