IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде зелена светлина на Facebook за придобиването на WhatsApp

Сделката среща яростна опозиция в лицето на телекомите, опасяващи се от влиянието на американските технологични компании

18:02 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК даде зелена светлина на Facebook за придобиването на WhatsApp

Европейските регулатори дадоха зелена светлина на социалната мрежа Facebook за придобиването на услугата за мобилни съобщения WhatsApp, пише BBC.

Решението разчиства пътя за финализирането на сделката на стойност 19 млрд. долара, която срещна яростна опозиция в лицето на телекомуникационните компании, загрижени от растящото влияние на американските технологични компании.

Сделката е най-голямата в 10-годишната история на Facebook и ще осигури на най-популярната социална мрежа място в сферата на мобилните съобщения.

В изявление Европейската комисия (ЕК) обосновава решението си с довода, че Facebook и WhatsApp не са близки конкуренти. „Внимателно разгледахме предложеното придобиване и стигнахме до заключението, че то няма да навреди на конкуренцията на този динамичен и разрастващ се пазар“, каза еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния.

„Потребителите ще имат възможност да избират между широк набор от приложения за комуникация“, добави той.

WhatsApp и конкурентите ѝ като KakaoTalk, Viber и WeChat привлякоха много клиенти на телекомите с услугата си за безплатни съобщения. Услугите за мобилни съобщения в световен мащаб се равняват на около 120 млрд. долара през 2013 г., проявявайки се като сериозна заплаха за приходите на телекомите, според компанията за проучване на пазара Ovum.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още