IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook настоява ЕК да провери сделката за Whatsapp

Социалната мрежа иска да избегне потенциалните продължителни разследвания от страна на националните органи по конкуренция

16:53 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook настоява ЕК да провери сделката за Whatsapp

По всяка вероятност с оценената на 19 млрд. долара сделка за популярната интернет услуга за обмен на бързи съобщения WhatsApp ще се занимава и Европейската комисия. Социалната мрежа Facebook, която обяви, че ще придобие WhatsApp през февруари, е поискала антитръстово проучване на европейско равнище, съобщиха източници, запознати със случващото се. По този начин Facebook иска да избегне потенциалните продължителни разследвания от страна на националните органи по конкуренция. Европейската комисия вече е информирала националните органи за искането, казва един от източниците, цитиран от Bloomberg.

Така се оказва, че Facebook предпочита преглед от страна на Комисията, а не от всеки един орган на всяка отделна държава-членка, казва Томас Граф, адвокат по антитръстово законодателство в адвокатската кантора Cleary Gottlieb Steen & Hamilton в Брюксел. Говорител на ЕК отказва коментар по темата.

Обявената през февруари сделка, оценена на 19 млрд. долара, е най-голямото придобиване на стартираща фирма в продължение на години. Тя надминава значително придобиването на услугата за снимки Instagram от Facebook за повече от 1 млрд. долара през 2012 година. Също така е по-голяма от придобиването на Skype от страна на Microsoft за 8,5 млрд. долара през предходната година. 

Натискът върху най-големите американски технологични компании в Европа се разраства. При това става дума преди всичко за антитръстовите въпроси, по отношение на защитата на личните данни и на данъците. Срещу Facebook и други американски компании във Франция в момента има данъчни разследвания.

Google пък наскоро претърпя поражение пред Съда на Европейските общности, който реши, че групата трябва при поискване да изтрива резултатите от търсения на потребителите. Политици и фирми в Германия и Франция също така се обявяват срещу предложението за споразумение между Google и антитръстовите органи заради търсачката на групата.

С придобиването на WhatsApp най-голямата в света социална мрежа срещна силен насрещен вятър от редица европейски телекомуникационни компании. Те предупредиха, че услугата като много достъпна алтернатива на SMS-ите и съобщенията с изображения може да предостави на Facebook господстващо положение на европейския пазар за кратки съобщения.

За да може органите на ЕС да поемат даден случай, дружеството трябва да докаже, че отговаря на критериите за преглед от антикартелните власти в най-малко три държави от ЕС. Това обаче няма да е никак лесно за Whatsapp, тъй като е в действителност изобщо не е ясно какви приходи постига младата фирма. Whatsapp начислява по 99 цента на година за използването си, след като клиентът вече я е ползвал безплатно в продължение на година. Освен това услугата не пуска никакви реклами.

Припомняме, че сделката за WhatsApp вече бе одобрена от Американската федерална търговска комисия (FTC) през април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още