IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалните разходи зад срива на курса на Twitter

Изплащането на компенсации под формата на акции достига обем от около 50 на сто от приходите на компанията през първото тримесечие

16:18 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Реалните разходи зад срива на курса на Twitter

Ако плащате на своите служители с акции, тогава няма да са ви нужни пари в брой. Въпреки това този модел на възнаграждение все пак причинява реални разходи - и точно това научиха по болезнен начин инвеститорите в Twitter, пише в свой анализ WSJ.

Цената на акциите на платформата за кратки съобщения се срина във вторник, защото приключи период, в който беше забранена продажбата на акции от страна на по-старите служители. Акциите на платформата се сринаха след изтичането на забрана за продажба на акции, равняващи се на 2/3 от общия брой акции на компанията. Някои от тези акции са в ръцете на ранните инвеститори на Twitter. Много от тях обаче са били служители, които са получавали акции като добавка към заплатата си.

За мнозина това е първата възможност да направят пари от своите акции в Twitter. Поради това при разпродажбата става дума по-скоро за еднократно събитие, което е малко вероятно да се повтори в тази форма. Въпреки това възнаграждението под формата на акции ще продължи да тежи на Twitter.

Изплащането на компенсации под формата на акции достига през първото тримесечие обем от около 50 на сто от приходите на Twitter. Това е доста голяма част, спрямо дела от 11 на сто при Facebook и 14% при LinkedIn. Дори и при така наречените „Momentum Stocks“ (т.е. акции, при които се разчита на инерцията – идеята е, че е по-вероятно цената на акциите да продължи да се движи в същата посока, отколкото да се обърне тенденцията) като Splunk и Workday квотите са по-ниски - 33 и 18 процента.

И при Twitter през по-ранните тримесечия този дял бе по-нисък, но сега изглежда, че възнагражденията чрез акции са се превърнали в норма. Twitter прогнозира, че базираните на акции възнаграждения през тази година ще надхвърлят границата от 50 на сто от прогнозираните приходи.

Подобно на сравними технологични компании и Twitter не може да се откаже от такива стимули, за да е в състояние да привлича нови таланти на конкурентния пазар за нови служители. Като дава възможност на служителите си да участват пряко в пазарното развитие на собствената си компания, компанията поне теоретично плаща повече за техните усилия.

Допълнителна "полза" е това, че Twitter, подобно на други технологични компании, радва инвеститорите с про-форма приходи, които не взимат предвид разходите за базирани на акции компенсаторни плащания на работниците и служителите. А Wall Street, разбира се, участва в този фарс.

За инвеститорите обаче възникналите разходи за акции на наети лица обаче са доста реални. Предвид цената на акциите, която от началото на годината се е свила с 50 на сто, тъй като инвеститорите се тревожат за слабия растеж на броя потребители, разходите все още може да се увеличат. Рискът е в това, че акциите губят стойност. Twitter може да бъде принуден в крайна сметка да похарчи повече акции за служителите си, за да се постигнат вътрешните цели. Това допълнително ще размие реалната стойност на акциите в ръцете на инвеститорите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още