IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозивните предизборни маневри на Ердоган

С атаката си над сирийския изтребител премиерът отмества общественото мнение в друга посока, твърди опозицията

18:12 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ердоган пред свои привърженици в Истанбул в неделя. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ердоган пред свои привърженици в Истанбул в неделя. Снимка: Ройтерс

Стрелбата срещу сирийски военен самолет на турската граница възбуди в Турция една седмица преди изборите нови критики срещу министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган. Политическите опоненти атакуват освен това главата на правителството заради разтегнатия във времето корупционен скандал и защото той се опита да блокира в петък услугата за микросъобщения Twitter в цялата страна.

В неделя турската армия свали сирийски изтребител с ракета, след като той едва е проникнал в турското въздушно пространство. Според войските в Анкара самолетът не е отговорил на четири предупреждения, в които му е наредено да промени курса си. Пилотът е успял да катапултира, заявяват източници от сирийското правителство, пише в свой анализ Wall Street Journal. 

Турските военни са свалили самолета над сирийската територия, близо до границата с Турция, което отразява решимостта на Анкара да налага агресивно нови правила за защита на турското въздушно пространство. През юни 2012 г. командири на сирийския диктатор Башар ал-Асад са свалили турски разузнавателен самолет, след което Турция постави нови стандарти на поведение. 

„Нашият отговор сега ще бъде по-жесток, когато въздушното ни пространство е нарушено", заяви Ердоган по време на предизборен митинг преди местните избори и поздрави военното ръководство. Правителството в Дамаск осъди стрелбата като "безпрецедентна и напълно неоправдана" и настоя правителството на Ердоган  да „сложи край на агресията и подкрепата си за тероризма". А експерти очакват напреженията по 900-километровата граница между Турция и Сирия да се покачи.

До военния инцидент наложената над Twitter блокада доминираше темите в медиите в Турция. В четвъртък вечер Ердоган нареди да бъде деактивирана услугата за съобщения, защото тя не е спазила съдебни решения и не е отстранила дадено съдържание. Европейският съюз и други държави силно критикуваха Ердоган за решението. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле описа процедурата като стъпка срещу свободата на изразяване. Турските опозиционни партии пък назоваха Ердоган „диктатор“.

„Twitter не се подчини на това [съдебно решение] и инцидентът ми бе предаден", оправда решението си в неделя вечерта Ердоган пред стотици хиляди поддръжници в Истанбул. „Аз съм казал, че ще направя всичко, което е необходимо".

Водещата турската опозиционна Републиканска народна партия засили критиката си срещу Ердоган в неделя и заяви, че премиерът преследва безразсъдна външна политика, която застрашава цялата нация. Партията обвини Ердоган, че преди местните избори на 30-и март просто иска да разсее избирателите. Мнозина в страната виждат в предстоящите избори и референдум за 12-годишното управление на Партията на справедливостта на Ердоган.

Въпреки че според различни проучвания партията все още държи 40 процента, от началото на  масовите протести през юни миналата година тя е подложена на натиск. Протестиращите тогава се бориха срещу върховенството на Ердоган, което те описват като автократично.

През декември близки съюзници на премиера и четирима министри попаднаха в корупционен скандал и Ердоган бе принуден да промени кабинета си. Самият премиер заяви, че подкрепена от чужбина конспирация е искала да свали правителството му. Той отрече да е извършил нещо нередно.

„До изборите има само около една седмица и ние заявихме, че правителството [и г-н Ердоган] – смазани от натиска на скандала за подкупи, кражби и инциденти, може да предприеме други опасни приключения, за да смени дневния ред", заяви в свой туит говорителят и депутат от  Републиканска народна партия Халук Коч. Междувременно милиони турски потребители на Twitter заобикалят забраната чрез използване на частни мрежи за изпращане на текстови съобщения. „Усилията на диктатора да започне война, което се доказва от събитието на сирийската граница днес, са лоши", пише още Коч.

Сирийският самолет се е разбил западно от сирийския град Касаб. В непосредствена близост от петък ислямистки бунтовнически фракции, включително тези, свързани с терористичната мрежа Ал Кайда, атакуват сирийските правителствени войски. Атаките са част от кампания, с която бунтовниците искат да разширят властта си на западния бряг на страната.

Една от опозиционните групи, на Ислямската държава в Ирак и Леванта (Isil), вече заплаши Турция през последните дни. Тя трябвало да изтегли войските си от турска територия в рамките на Сирия, където се намирал гробът на султан Сюлейман I - един от най-важните османски владетели.

Турският президент Абдула Гюл  обаче решително се противопостави в неделя вечерта срещу претенциите: „Това е нашата единствена територия извън нашата страна... Тя ще се отбранява по същия начин, както защитаваме нашата нация", заяви Гюл в Анкара, преди да замине на държавно посещение в Амстердам.

Часове по-рано той коментира и забраната на Twitter: „Twitter не е изключен, както можете да видите, броят на потребителите се е удвоил, откакто той бе обявен за забранен", заяви Гюл, който в петък сам наруши блокадата, изразявайки недоволството си срещу действията на правителството. „Това всъщност не е юридически възможно, да се спре интернет или такива платформи", каза Гюл.

Социалните мрежи в страната станаха обект на политически интерес, след като чрез тях започнаха да се разпространяват записи и документи, уличаващи приближени на Ердоган в корупция. В интернет през миналите седмици бяха публикувани редица записи на предполагаеми разговори на Ердоган. В един от тях той призовава сина си да скрие големи суми пари. В записа, направен на 17-и декември, мъж, за когото се твърди, че е Ердоган, съветва друг, представен като неговия син Билял, да се избави от около 30 млн. евро и да разпредели част от тях между роднините. И това се случва само няколко часа след полицейска операция срещу лица, приближени на режима. Автентичността на този разговор не е била потвърдена засега. Разкритията възпламениха социалните мрежи и принудиха правителството да опровергава информациите, което става за първи път в страната. 

Още в началото на март премиерът заяви, че ще вземе мерки срещу YouTube и Facebook, което не изключва спирането на достъпа и до тях.

Със стъпката срещу Twitter Ердоган използва новия Закон за контрол над интернет, който бе подписан от Гюл през февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още