IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо социалните мрежи може да са опасни за богатите

Много млади наследници са наивни и не могат да си представят колко неща могат да направят другите, за да ги опознаят

16:04 | 23.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Защо социалните мрежи може да са опасни за богатите

Когато 19-годишният син на заможно семейство написа на приятелите си във Facebook, че цялото семейство ще отиде на ваканция на Хаваите, не си е мислил нищо лошо. Две седмици по-късно, когато са се върнали у дома, заварват къщата си главата надолу. Сега може да се предполага, че този постинг е привлякъл чрез обществено достъпния Facebook профил крадците у  дома им, казва финансовият съветник Крис Рой от Waldron Wealth Management.

Все повече мениджъри на активи съветват децата на своите клиенти за все по-важен аспект на богатството: как да се държат в социалните мрежи. Някои работят заедно с експерти по сигурността.

„Това, което е нормално за други млади хора в социалните мрежи, за тези младежи може да бъде много опасно", казва Хауърд Брагман от Reputation.com, цитиран от WSJ. Калифорнийската компания помага на богати и известни клиенти да се представят пред публика.

Не само крадци обаче могат да се възползват от статуси в Twitter, Facebook и Сие, но и похитители. Брагман обяснява на децата на своите клиенти, че те не трябва да разкриват никакви подробности за сделките на своите родители. Един случаен туит за нов продукт или смяна на стратегията на компанията, за което са споменали родителите, може да доведе до сериозни последици за бизнеса.

Някои мошеници се представят в интернет за богаташи. Кростофър Фалкенберг от фирмата Insite Security разказва историята на един студент, който се е запознал с млада жена на територията на колеж. Те си тръгнали заедно и той я завел в дома на родителите си. Те обаче счели нейното поведение за странно и поръчали на Фалкенберг да разберете повече за  нея. Той разбира, че тя не е студент, както е твърдяла, и съвсем целенасочено се е заговорила с техния син. Чрез постингите му в социалните мрежи тя е узнала, че той учи в университета.

„Много млади наследници са наивни и не могат да си представят колко много неща могат да направят другите хора, за да ги опознаят", казва Фалкенберг.

Богаташите трябва също така да са наясно, че всяка дейност в социалните мрежи може да стане публична, казва Крис Кинсера от Waldron Wealth Management. Той преподава на децата на богатите хора как да се държат в частните колежи или в интернет. Заедно със семействата той проектира писмени правила, които всяко дете трябва да спазва. Там например се оказва кои снимки на членове на семейството може да се публикуват и дали те да се пускат с пълните имена на хората.

Страниците на социални медии вече предлагат богата информация - ако знаете как да я използвате. Ан Фрийл от Northern Trust Wealth Management съветва клиентите си да избират настройките така, че да са на най-строго ниво на поверителност, както и да не използват страници, на които другите могат да променят тези настройки в рамките на групата или на приложението.

Много смартфони използват сателити, за да отчитат местоположението на потребителите. Мат Ънгър от базираната в Ню Йорк фирма K2 Intelligence съветва богатите си клиенти да използват фотоапарат, за да снимат нещо,вместо смартфон, за да не оповестяват местонахождението си.


Те трябва също така да избегват неудобните снимки или мнения в постинги, защото те само могат да увредят на репутацията на семейството и бизнеса, но дори и да предизвикат някой изнудвач да се задейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още