IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как измамниците ползват Twitter

Черният пазар за профили, които не принадлежат на реални потребители на социалната мрежа, продължава да расте със завидни темпове

18:21 | 01.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според някои Twitter не прави достатъчно, за да се бори с фалшивите профили.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Според някои Twitter не прави достатъчно, за да се бори с фалшивите профили. Снимка: архив Ройтерс

По-рано през ноември Джим Видмар купува 1000 фалшиви акаунта в Twitter от онлайн продавач от Пакистан. След това всички те стават последователи на акаунта на рапъра Дейв Мурел, познат под псевдонима Fyrare. Именно той е платил на Видмар да засили позициите му в социалната мрежа.

Мурел твърди, че понякога плаща за реклами в Twitter, за да развива профила си, но смята, че благодарение на Видмар може да получава много повече. Рапърът е категоричен, че много от потребителите на Twitter се опитват да направят така, че да изглежда, че имат повече последователи, отколкото имат в действителност. А това е просто „част от играта“.

Вече цели шест години Видмар разгръща тази си дейност в социалната мрежа, използвайки дузина компютри в дома си, съобщава The Wall Street Journal. В момента той управлява 10 000 робота и работи за около 50 клиенти, които му плащат, за да изглеждат популярни и влиятелни.

Мъжът е собственик на милиони фалшиви акаунти в Twitter, които помагат за развиване на профили чрез туийтване, изпращане, отговаряне на съобщения и присъединяване към списъците с последователи на други акаунти. Някои артисти си плащат за фалшиви последователи в социалната мрежа, но този тип дейност може да се окаже чудесен политически инструмент.

Като цяло неистинските профили остават един от проблемите на компанията и то в зората на нейното успешно първично публично предлагане.

„Twitter е мястото, където много хора научават новините. Ако наистина има тенденция роботи да управляват акаунтите в Twitter, хората трябва да знаят това. Случващото се може да подкопае доверието към социалната мрежа“, твърди Шери Тъкъл от Масачузетския институт по технологии.

Фалшивите профили процъфтяват в Twitter, защото за разлика от Facebook тя не ограничава потребителите да имат само един акаунт и не изисква от тях да използват истинските си имена. Миналата пролет Twitter дори пусна филтър, с който блокира 95% от новите фалшиви профили. Говорителят на компанията обаче не разкрива дали тя продължава да използва техниката за идентифициране и блокиране на подозрителни акаунти.

„Ние имаме широка гама от автоматизирани и други настройки, които откриват тези проблеми и спират акаунти, създадени единствено с цел спам“, обясни говорителят на социалната мрежа. Той признава, че фалшивите профили се явяват труден за решение проблем.

Междувременно в петък компанията пусна обявя за работа, обявявайки свободна позиция за антиспам продуктов мениджър.

Видмар твърди, че Facebook е блокирала акаунтите му и е заплашила с правни действия, ако продължава да регистрира фалшиви профили. От Twitter обаче не са свързали с него, нито са го порицали, въпреки че някои от акаунтите му са били спирани или изтривани.

Последна актуализация: 10:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още