IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целта на Twitter - да не повтаря грешките на Facebook

Ключова фигура за излизането на социалната мрежа на борсата изигра "главният банкер на Twitter" от Goldman Sachs Антъни Ното

12:21 | 08.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Twitter кацна на New York Stock Exchange снощи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Twitter кацна на New York Stock Exchange снощи. Снимка: Ройтерс

Още през май инвестиционна банка започна да работи тихомълком с Twitter, като му помогна да изготви своя регистрационен отчет и да го предаде официално на регулаторните органи. Новините в края на август, че първичното публично предлагане на социалната мрежа вече е на път, изненада повечето инвестиционни банки.

Социалната мрежа се задълба в области, които повече вземат предвид, в това число как акциите й ще бъдат разпределени между поемателите на емисията и дали надценяването или подценяването на сделката ще се отрази негативно на марката.

Ното и екипът му бяха склонни да поемат всякакви рискове, които биха застрашили сделката, като например  попадането на твърде много акции в ръцете на дребните инвеститори, които ще обърнат цената на акцията още в първия ден на търговията.

В крайна сметка Ното сбъдна желанието си, като половината от 70-те милиона акции, които Twitter продаде по време на IPO-то си, се озоваха в ръцете на големи инвеститори с дългосрочни намерения.

Twitter реши да поиска 26 долара за една своя ценна книга. Според инвеститорите това е относително консервативна оценка, след като поемателите на емисията оценяваха сделката до най-много 28 долара за брой.

Поемателите обаче решиха, че има смисъл да оценят сделката на по-ниска цена и да оставят място за по-голям удар в първия ден на търговията, вместо да вървят по стъпките на Facebook, дори и това да означава, че 1 млрд. долара ще останат непласирани.

От Facebook, който предложи една своя акция за 38 долара, казаха, че поемателите на емисията на социалната мрежа са се борили акциите й да не паднат от първоначалната емисионна стойност в първия ден от търговията.

Книжата продължиха да поевтиняват, за да паднат до 17,55 долара за брой през следващите месеци след дебюта. За да се съвземат, на акциите им трябваха месеци.

Повече за IPO-то на Twitter може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още