IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целта на Twitter - да не повтаря грешките на Facebook

Ключова фигура за излизането на социалната мрежа на борсата изигра "главният банкер на Twitter" от Goldman Sachs Антъни Ното

12:21 | 08.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Twitter кацна на New York Stock Exchange снощи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Twitter кацна на New York Stock Exchange снощи. Снимка: Ройтерс

Когато финансовият директор на Twitter Майк Гупта планираше тазгодишното първично публично предлагане (IPO) на компанията, той имаше една основна цел – Twitter да не се превърне в следващия Facebook.

Гупта подложи на сериозен разпит банките за това как да избегне проблемите, които тормозиха IPO-то на Facebook от началото до края му. Той задаваше детайлни въпроси за всичко – от това как да избере борсата за листването до това по какъв начин да комуникира с анализаторите, пише Ройтерс.

В края на краищата Twitter взе различни решения от своя конкурент. Facebook избра инвестиционната банка Morgan Stanley за свои поемател на емисията, докато Twitter се спря на Goldman Sachs. Facebook дебютира на Nasdaq. Обаче редица проблеми помрачиха първите часове на търговията с книжата на социалната мрежа. Twitter пък се качи на New York Stock Exchange.

Twitter направи така, че акциите му да се продават на достатъчно ниска цена, за да привлече интерес. Цената им остава висока след първия ден за търговия, докато книжата на Facebook се сринаха веднага след IPO-то.

Банкерите казват, че Гупта и директорът за връзка с инвеститорите в компанията Нилс Ердман са анализирали внимателно това, което е сработило и онова, което не е, при листването на компании като Pandora Media, Zynga и LinkedIn.

Ключова фигура за първичното предлагане изигра "главният банкер на Twitter" от Goldman Sachs Антъни Ното. Той е бивш топ анализатор на ценни книжа, напуснал инвестиционната банка през 2008 г., за да заеме поста на изпълнителен директор на National Football League.

Две години по-късно обаче той се върна в Goldman Sachs като един от директорите на звеното за инвестиционно банкиране в сферата на глобалните технологии, медиите и телекомите.

За момента Ното успя да превърне своя отбор в номер едно екип, поемател на технологични емисии на компании, желаещи да станат публични. Той поведе пред Morgan Stanley и конкурента си Майкъл Граймс, който ръководеше IPO-то на Facebook, както и сделки на Google и LinkedIn.

От януари до сега Goldman е извел 16 технологични компании на пазара, в това число и софтуерния любимец Tableau Software. Данните на Thomson Reuters показват, че за същия период на миналата година Goldman са били пети в класацията.

Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още