IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втора фирма на съоснователя на Twitter заговори за IPO

Системата за разплащания за малки и средни компании Square може да се озове на борсата до 12 месеца

12:51 | 07.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Square</em></p>

Снимка: Square

Технологичният предприемач Джак Дорси е кацнал на вълната на славата. Нищо друго в момента не доминира толкова силно сред заглавията на финансовите издания, колкото IPO-то на услугата за кратки съобщения Twitter, на която той е съосновател. Според Wall Street Journal обаче скоро може да последва следващият хит: Square, другата фирма на Дорси, в момента обсъжда с банки своето първично публично предлагане (IPO).

Square е платежна система за малки и средни предприятия, която позволява приемане на кредитни карти с iPhone и Android устройства. За тази цел Square произвежда четци за кредитни карти, които могат да бъдат включени към входа за слушалки на устройството, а едно специално приложение обработва плащанията.

Компанията може да се озове на борсата през следващата година, ако се вярва на хора, запознати с въпроса, на които се позовава Wall Street Journal. Според информацията компанията е провела първоначални разговори по темата с банките Goldman Sachs и Morgan Stanley. 

Square расте много бързо. През 2014 г. се очаква през системата за разплащания да бъдат обработени около 30 млрд. долара, пише още WSJ. Година по-рано сумата е била 20 млрд. долара. Засега обаче няма печалба. Square предоставя по-голямата част от приходите си на компаниите за кредитни карти – около 70 до 80%. По този начин се очаква през 2012 г. Square да има приходи в размер на между 110 и 165 млн. долара. Според вътрешнофирмен документ компанията очаква да излезе от зоната на загубите през 2015 г. 

С персонална рокада наскоро Square увеличи шансовете си за постигане на печалба. Бившият мениджър на Salesforce.com Сара Фрайър бе наета през миналата година като финансов директор. Дейвид Вайниър, бивш главен финансов директор на Goldman, през миналата седмица влезе в борда на директорите на компанията. Към фирмата се присъедини и бившият рекламен директор на Facebook Гокул Раджарам, който трябва да убеждава малките компании в предимствата на системата за разплащания.

Стойността на Square след последното финансиране се оценява на около 3,25 млрд. долара. Сред инвеститорите освен Kleiner Perkins Caufield & Buyer, Sequoia Capital и Visa са "ангелски" инвеститори като Мариса Майер от Yahoo и предприемачът Ричард Брансън.

Джак Дорси основава Square преди четири години в Сан Франциско, след като вече нямаше активна роля в Twitter. В момента четците на Square се използват в САЩ, Канада и Япония. Освен тази джаджа потребителите могат да си инсталират и приложение за смартфон, което може да се ползва и като „парична борса“, за да се плаща безкасово. Покупките с приложението след това се осребряват от кредитната карта на потребителя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още