IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият дебют на Twitter се сблъсква със скептицизъм

Едва 19% от участниците в проучване посочват, че имат положително отношение към Twitter, за Facebook същото твърдят 47%

15:33 | 04.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсовият дебют на Twitter се сблъсква със скептицизъм

Броени дни преди планираното първоначално публично предлагане (IPO) на Twitter потенциалните инвеститори за придобиване на акции са в по-скоро критично настроение, показва представено в понеделник проучване на Associated Press и на телевизионния канал CNBC сред около 1000 пълнолетни граждани в САЩ. Според анкетата 52 процента от анкетираните на възраст между 18 и 34 години смятат, че инвестицията в акции на Twitter не е добра идея. 

Услугата за кратки съобщения не е постигала от самото си създаване преди седем години печалба, а бъдещето ѝ зависи от рекламата като основен източник на доходи. Като цяло 47% от анкетираните смятат, че закупуването на акции в Twitter не е добра инвестиция. Освен това 35 процента са на мнение, че през идните пет години Twitter ще бъде успешна компания, а за по-големия и вече листнат на борсата конкурент Facebook същото твърдят само 49 на сто. Едва 19 процента посочват, че имат положително отношение към Twitter, за Facebook същото твърдят 47%.

Проучването е проведено в края на октомври. Допустимата грешка е около три процентни пункта.

Twitter ще осъществи дебюта си на борсата в Ню Йорк в четвъртък. В сряда ще стане ясно каква ще е цената, която инвеститорите ще трябва да платят за всяка акция. Като ценови диапазон мениджмънтът на Twitter подаде границата между 17 до 20 долара (12,60 до 14,80 евро).

Чрез продажбата на 70 милиона акции компанията ще се опита да набере около 1,5 млрд. долара. На базата на цената на акциите от 20 долара за брой Twitter ще бъде оценен на 12,5 млрд. долара. Това би съответствало само на една осма от стойността на основния конкурент Facebook. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още