IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните трикове на големите в Twitter

Три инструмента ще позволят на Джак Дорси, Ейвън Уилямс и Дик Костоло да си спестят поне 115 млн. долара от данъци

11:34 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данъчните трикове на големите в Twitter

Всички пенсионни фондове на Twitter датират от 2010 година, когато една акция на Twitter се оценяваше на по-малко от 2 долара, казва Кристофър Остин, специализиран по ценните книжа адвокат в Proctor Goodwin в Ню Йорк. „Ако приемем, че емисионната стойност на акцията на Twitter ще е най-малко 28 долара, а фондът ще съществува над пет години, то GRAT ще спести на тримата мениджъри в Twitter поне 113 млн. долара под формата на данък върху наследството, казва Рамсбахер. А вероятно много повече.

Според борсовите документи за първичното публично предлагане 564 000 акции на Twitter на Уилямс са във фонд, наречен Green Monster Trust, която е основан през ноември 2012 година. Опции за допълнителни 273 000 акции са в Lorin Costolo 2012 Gift Trust. Лорин Костоло е съпругата на шефа на Twitter.

Според експерти тези фондове вероятно са били създадени, за да се възползват мениджърите от правилата за наследството и данък дарение от 2012 г., защото са се опасявали, че през 2013 г. те ще бъдат затегнати. През миналата година освободени от данъци при подаръци са суми до 5 120 000 долара . Стойността на дяловете във фонда на Уилямс, когато той основава Green Trust Monster, възлиза на приблизително 10 милиона долара - това е почти точно сумата за освободени ставки на него и съпругата му.

Подобен е и случаят при фонда на Костоло, където са приютени акции за около 5 млн. долара. Трудно е да се изчисли ефектът от тези трикове, но консервативните оценки сочат, че по този начин може да бъдат спестени поне 3 млн. долара.

Сред интересните детайли в подадената от  Twitter документация е и бележка под линия, която гласи, че Уилямс държи 44,3 милиона акции на Twitter в капиталово дружество с ограничена отговорност с името Obvious. При това става дума за компания, която според законодателството на САЩ е Limited Liability Company (LLC) с един единичен акционер.

Съществуването на LLC позволява според експерти ползването на данъчни облекчения  в областта на трансфера на акции на Twitter. Ако Уилямс например поиска да даде акции на стойност 1 милион долара на децата си, този подарък може да му струва данъци в размер на 400 000 долара, казва Рамсбахер.

Но ако той държи тези акции в своята LCC и подари на сина си например само дял от компанията, то този дял може да се оцени само на 650 000 долара , така че дължимите данъци ще са за 260 000 долара. Разликата идва от там, че акциите на LLC не може лесно да се търгуват и реципиентът не контролира дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още