IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай ще разследва IBM, Oracle и EMC заради опасения за сигурността?

Разкритията на Едуард Сноудън осигуряват достатъчно материал за започване на разследването, става ясно от съобщение на Shanghai Securities News

10:09 | 16.08.13 г.
Китай ще разследва  IBM, Oracle и EMC заради опасения за сигурността?

Китайското министерство на обществената сигурност и изследователски център към правителството на страната се подготвят за разследване на IBM Corp, Oracle Corp и EMC Corp по проблеми на сигурността, съобщи местният официоз Shanghai Securities News, цитиран от Ройтерс.

Съобщението дойде след разкритията от бившия сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън за мащабно следене от страна на американската Агенция за национална сигурност и твърдението му, че тя е проникнала в ключова мрежова инфраструктура в университети в Китай и Хонконг.

Документи, публикувани от Сноудън, разкриват, че агенцията е си е осигурила достъп до огромен обем интернет данни, като електронни писма, чатове и видеоматериали в големи компании, включително Facebook и Google, в рамките на програма на американското правителство, известна с наименованието Prism.

„В момента благодарение на тяхното технологично превъзходство в много от нашите основни системи в информационните технологии по същество са доминирани от чужди компании за хардуер и софтуер, но скандалът „Prism“ предполага проблеми със сигурността“, цитира китайското издание анонимен свой източник.

От Ройтерс не са успели да се свържат веднага с представители на IBM, Oracle и EMC за коментар. 

Вашингтон регулярно обвинява Китай в хакерска дейност, но твърденията на Сноудън осигуриха на Поднебесната империя достатъчно аргументи да заклейми САЩ като лицемер.

През последните седмици китайски регулаторни органи и полицията започнаха поредица от разследвания за начина, по който чуждестранни и местни компании развиват бизнеса си в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още