IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook ще продава и видеореклами

Най-скъпите клипове ще струват по 2,5 млн. долара на ден

17:00 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook ще продава и видеореклами

Най-голямата в света социална мрежа Facebook планира да продава видеореклами в рамките на своя сайт. Очаква се рекламите да са в класически телевизионен стил, предава Bloomberg, позовавайки се на вътрешни източници.

Най-скъпите клипове ще струват по 2,5 млн. долара на ден. Предвижда се рекламните спотове да са продължителност 15 секунди и ще започнат да се появяват по-късно тази година. Клиповете ще се появяват директно в новинарския поток на потребителя, като всеки абонат на социалната мрежа ще вижда един и същи клип най-много по три пъти на ден. Общо потребителите ще виждат една реклама за всеки 20 ъпдейта в новинарския поток на профила им. Това означава, чe 5% от него ще бъдат обяви.

Спотовете може да се поръчват само за един ден, а за ограничаване на аудиторията може да служи например полът на потребителя или възрастовата му група. От Facebook смятат, че така рекламодателите по-лесно ще свикнат да използват социалната мрежа, тъй като принципът на продаване на реклами в телевизиите е сходен.

Основната цел на на основаната от Марк Зукърбърг компания е да привлече вниманието на рекламодателите, които традиционно биха се насочили към телевизиите. За тях няма да се налага да променят методите си на производство на рекламите, но ще имат достъп до по-голяма и насочена аудитория.

Социалната мрежа не изключва и други опити за възползване от популярността на гледането на телевизия. Така например главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг наскоро обяви, че само в САЩ между 88 млн. и 100 млн. души използват социалната мрежа, докато гледат телевизия в прайм тайма.

Акциите на Facebook скочиха с 1,1 на сто в ранната търговия до 38,05 долара за брой. Пазарната капитализация на социалната мрежа вчера се повиши със 6,2%, затваряйки на най-високото си равнище от борсовия си дебют през май 2012 г.  Растящото търсене на рекламни във Facebook, особено на мобилни устройства, помогна в най-голяма степен за възстановяването на акциите на компанията при едно от най-слабите технологични IPO-та. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още