IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Контактни данни на 6 млн. потребители са "изтекли" от Facebook заради бъг

В момента не разполагаме с доказателства, че този бъг е бил използван злонамерено, съобщиха от социалната мрежа

10:23 | 22.06.13 г.
Контактни данни на 6 млн. потребители са "изтекли" от Facebook заради бъг

Facebook призна, че телефонните номера и имейл адресите на 6 млн. души са “изтекли” през последната година, предаде Ройтерс.

Социалната мрежа обясни изтичането на данните, което е започнало още през 2012 г., с технически проблеми в архива с контактната информация на потребителите. В резултат потребители на мрежата, които са изтеглили контактни данни от списъците им с приятели, са получили допълнителни данни, които не е трябвало да виждат.

Екипът по сигурността на Facebook беше уведомен за проблема миналата седмица и успя да го реши в рамките на 24 часа. До вчера обаче компанията не призна публично за грешката. Съобщение беше публикувано в корпоративния блог едва в късния следобяд.

Говорител на социалната мрежа поясни, че забавянето се дължи на законова процедура – регулаторните органи и засегнатите потребители е трябвало да бъдат уведомени за проблема преди компанията да направи официално изявление.

“В момента не разполагаме с доказателства, че този бъг е бил използван злонамерено и не сме получили оплаквания от потребители, както и не сме забелязали съмнително поведение, което да подсказва нарушения”, посочва се в съобщението на компанията.

В изявлението пише още, че проблемът с поверителността на контактните данни е бил отстранен, но това все още е нещо, което притеснява компанията. Facebook освен това обещава, че ще работи двойно повече, за да гарантира на потребителите си, че такъв проблем няма да има повторно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още