IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Facebook навлезе и във видео бизнеса

Социалната мрежа стартира услуга за качване на мини видео в Instagram

11:08 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Facebook навлиза и във видео бизнеса с новата услуга на Instagram. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Facebook навлиза и във видео бизнеса с новата услуга на Instagram. Снимка: Ройтерс

Компанията засега ще се откаже от автоматичното разпознаване на лица, както и при услугата за снимки. Или поне в първата версия. Но и това е логично – предвид огромния скандал с подслушванията в САЩ една такава функция може да бъде трудно продадена.

Друг е въпросът как Facebook може да извлече капитала от видеоклиповете на смартфона. Систром изглежда не се притеснява. Той посочва, че днес много марки използват Instagram, за да привлекат вниманието към своите продукти - като например брандовете от модния бизнес. „Очаквам там да растем органично", е сигурен съоснователят на Instagram. Но само, за да добави след това припряно, че снимките и видео клиповете продължават да принадлежат на техните създатели. "Те не са наша собственост", потвърждава Систром, което затруднява маркетинга допълнително.

Това обаче не е пречка за Facebook да превръща публикуваните на стената на потребителя видеа в реклама. Възможно е също, собствениците на най-популярните видеоклипове не само да получават внимание, но и допълнителни услуги или дори част от приходите при рекламиране в тези видеа.

В краткосрочен план обаче Instagram няма да бъде манивела за бизнеса на Facebook. От стратегическа гледна точка обаче услугата и надграждането имат доста смисъл. Със сделката за придобиване в размер на 750 млн. долара Зукърбърг не само предотврати опасността популярната фотоуслуга да изсмуче потребителите на социалната мрежа, но сега може да повтори успеха с видео съдържанието, ползвайки вече придобитите 130 милиона потребители на Instagram.

Освен това Facebook контрира и основни конкуренти като Youtube на Google и Vine на Twitter. Услугата Vine, която позволява заснемане на шестсекундни видеоклипове, в момента отчита огромен ръст.

Дори Microsoft, всъщност съюзник на Facebook, няма да е пощаден. Спекулациите, че в момента достъпното само за iOS на Apple и Android на Google приложение Instagram вече е готово и за Windows OS, бяха категорично отречени. „Ние говорим с Microsoft", каза Систром. "Но засега сме фокусирани върху IOS и Android."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още