IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Facebook навлезе и във видео бизнеса

Социалната мрежа стартира услуга за качване на мини видео в Instagram

11:08 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Facebook навлиза и във видео бизнеса с новата услуга на Instagram. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Facebook навлиза и във видео бизнеса с новата услуга на Instagram. Снимка: Ройтерс

Кевин Систром е стресиран. „Значи... въобще не очаквах въпроси за реклами", шегува се съоснователят на приложението за снимки Instagram. Преди това американски журналист попита Систром как току-що представената видео функция на приложението може да се капитализира. „Ние засега мислихме само за потребителите," каза Систром, цитиран от DPA.

Това е поне честен отговор. И бележи момента, от който иначе покачващата се в четвъртък акция на собственика на Instagram -  Facebook, започна да пада забележимо. А това, че Instagram няма да позволява качването само на снимки, но сега също и заснемането на кратки клипове, е интересно.

Това е логична стъпка за популярната мобилна услуга за снимки, която се използва ежедневно от 130 милиона души по целия свят. Допълнителната функция ще увеличи използването на Instagram и по този начин – на Facebook. Но тя не е отговор на актуалния въпрос на анализаторите от Уолстрийт, как главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг ще увеличи значително средния приход от потребител при своите приблизително 1 милиард потребители, който в момента възлиза на около седем долара годишно.

Точно обратното: собственикът на Instagram Facebook трябва първо да похарчи доста пари. Въпреки че видеата са ограничени до 15 секунди, те ще костват допълнително място за съхранение и разпространение. През първото тримесечие разходите на Facebook скочиха на годишна база с около 60%, главно благодарение на допълнителния персонал и центрове за данни. Разходите на Facebook растат все по-бързо от приходите на социалната мрежа.

От гледна точка на самия продукт обаче Систром и екипът му печелят уважение. Видео функцията изглежда стабилнa. Потребителският интерфейс е изчистен и изглежда добре. Instagram успя да направи пробива с творческите си фотографски филтри. Точно с това сега Систром иска да спечели точки и при записа на видеоклипове.

„Това бе разработено специално за нас от специалист по филтрите с много опит", казва той. „Много любов вложихме в подробностите. Например, в заглавието на видеата. Вместо обичайния начален кадър сега може да се избере приятно визуално изображение от където и да е във видеото. Това не само увеличава шанса видеото да бъде изгледано от други потребители, но също така улеснява тематична класификация на сцената."

Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още