IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи настръхнаха срещу избора на Делян Пеевски

"Напуканата демократична фасада на държавата ни пада по главите", написа на стената си във Facebook номинираният за нов лидер на ДСБ Радан Кънев

13:13 | 14.06.13 г. 4
Социалните мрежи настръхнаха срещу избора на Делян Пеевски

Истинска вълна от негодувание заля социалните мрежи след новината за избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Само за няколко часа над 15 000 души се присъединиха към събитието във Facebook: "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС". Хората в групата готвят спонтанен протест тази вечер пред сградата на Министерски съвет от 18.30 часа, за да изкажат възмущението си от решението на кабинета.

Политици и общественици също коментират назначението на Пеевски. "Време за протест", е краткият коментар на номинирания за нов лидер на ДСБ Радан Кънев.

"Не, не е 1 април. Но сме някъде между 19 май и 9 септември, а напуканата демократична фасада на държавата ни пада по главите", пише на стената си във Facebook Кънев.

Бившият външен министър Николай Младенов също бе доста краен в коментара си.

"Вън шайката на Орешарски! Вън! Безобразията на новото управление се превръщат в сериозна заплаха за националната сигурност и ще компрометират България безвъзвратно вред нашите съюзници в НАТО и ЕС. Случващото е без прецедент. България не заслужава това! Крайно време е всички да се вземем в ръце и да не позволяваме тези далавераджии да подменят държавата. Всеки, който има малко достойнство и усещане за морал и справедливост в това управление, трябва веднага да се оттегли!", призова Младенов. 

Съвсем кратък е коментарът на бившия министър по усвояване на евросредствата Томислав Дончев, който постна на стената си "I can't believe it" (в превод – „Не мога да повярвам“)

"Назначаването на Пеевски начало на ДАНС е самоубийствено за правителството и мнозинството. Начело на ДАНС трябва да бъде професионалист, без икономически интреси и изявени политически пристрастия. Назначаването на Пеевски означава, че ДПС СИЛНО СА НАТИСНАЛИ ДА ПОКАЖАТ КОЙ ВСЪЩНОСТ КАРА ВЛАКА“, е мнението на бившия съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

"Делян Пеевски шеф на ДАНС??? В държава, в която нямаме братя Карамазови, но имаме братя Галеви, това е напълно нормално...“, смята музикантът Венци Мицов, част от партия „Глас народен“ и допълва:

"Един от КБ се въздържал при гласуването за Пеевски...Сигурно ще бъде първият арестуван от ДАНС".

"Даа, ще трябва внос на революция, директно от Истанбул", коментира писателят Георги Господинов.

Политологът Димитър Аврамов допълва: "Нестандартен" избор за шеф на ДАНС, дори според Станишев. Премиерът Орешарски предложи човек, който обществото ни почти не познава (освен по слухове и разкази на трети лица), но пък вече го е демонизирало до крайност... "Новият ДАНС", вътре с ГДБОП, стартира с нулево доверие. Орешарски и Станишев не се развиват сполучливо, да знаете от мен".

"Искам съвсем ясно да заявя, че не съм подкрепил кандидатурата на Дилян Пеевски за председател на ДАНС. На заседание на парламентарна група гласувах против", споделя Георги Кадиев от БСП на стената си във Facebook.

Той обаче допълва, че в зала не е гласувал. "Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам некакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо. Влязох в парламента, за да изкореним ГЕРБ, но и за да възстановим професионализъм и морал. Днешното решение прекрачва границата на компромиса, който бих могъл да приема, и го заявих и на групата. Негласуването ми е моята форма на несъгласие. Може би правилна, може би не. Не ме съдете. Надявам се в България да се случват добри неща". 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 4
drakobg
преди 11 години
80 % от американите няма и да разберат, останалите 20 ще превключат на другия канал по кабелната.За справка -случая Сноудан. Май само турците все още имат топки, не са ги ''цивилизовали'' до степен на затъпяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 3
noI
преди 11 години
Какво ли би станало в Америка, ако за шеф на ФБР се назначи член на АлКайда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 4
IQ96
преди 11 години
"Новият ДАНС", вътре с ГДБОП, стартира с нулево доверие. Орешарски и Станишев не се развиват сполучливо, да знаете от мен". Добре казано!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още