IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бил Гейтс си хареса берлински стартъп

ResearchGate цели да се превърне в социална мрежа на учените от цял свят

11:53 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иджад Мадиш в офиса на ResearchGate в центъра на Берлин. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Иджад Мадиш в офиса на ResearchGate в центъра на Берлин. Снимка: Investor.bg

Иджад Мадиш стартира ResearchGate през 2008 г. като опит за промяна на научните методи. Той не обявява кръстоносен поход за оборване на техниките, които учените използват, за да разследват и системно да наблюдават явления, а по-скоро иска да промени инструментите им.

„Днес има невероятно количество научни изследвания, независимо дали става дума за химията, физиката, биологията или някоя от останалите дисциплини. Въпреки това, като цяло учените, особено тези, които работят в или около академичните среди, населяват най-вече офлайн света“, каза преди около месец Мадиш в разговор с Investor.bg.

Ето защо днес един от най-големите проблеми, които затормозяват научните изследвания, иновациите и откритията, е разпокъсаността. Често се случва след няколкомесечна усилена дейност екип от учени да публикува резултатите си от протеинов анализ например, само за да научи, че друга група научни работници от другата страна на света току-що е направила същото.

Като психиатър и изследовател Мадиш решава, че най-добрият начин за намаляване на излишните изследвания би било създаване на онлайн професионална мрежа, в която учените да могат лесно да обменят данни, информация и резултати. Изследванията ще станат по-ефективни, а това ще подобри като цяло и самата наука.

Монетаризацията на професионална социална мрежа за учени (нещо, което би могло да се окаже трудно) се оказва всъщност далеч по-лесно, отколкото промяната на упорития начин на мислене на учените и академичните среди, каза още пред Investor.bg основателят и главен изпълнителен директор Мадиш.

Събирането на цели общности и методите на комуникация в онлайн среда се оказва доста бавен процес, независимо дали учените се занимават с микробиология или друга наука. За щастие на вече регистриралите се учени обаче ResearchGate не е краткосрочен проект.

Досега в основаната от тримата приятели - Мадиш, Сьорен Хофмайер и Хорст Фликеншер - технологична компания, освен американският инвеститор Benchmark Capital на Мат Колер, са инвестирали и Accel Partners, както и фондът на основателя на PayPal Питър Тиел.

Конкурентът Mendeley от Лондон бе придобит преди почти две седмици за 100 млн. долара от изданието за икономическа литература Elsevier. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още