IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на LinkedIn се сринаха с 12% след отчета за тримесечието

Социалната мрежа разочарова анализаторите въпреки добрите резултати

16:02 | 03.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на LinkedIn се сринаха с 12% след отчета за тримесечието

Акциите на LinkedIn Corp., най-голямата онлайн услуга за професионални контакти, се сринаха с 12%, след като прогнозите за продажбите на компанията за настоящото тримесечие се разминаха с очакванията на анализаторите, което поражда загриженост, че мобилната реклама ще бъде расте много бавно, предава Bloomberg.

Книжата на базираната в Маунтин Вю, Калифорния, LinkedIn, паднаха до 177 долара за брой в следборсовата търговия, след като вчера отчетоха ръст от 3,5 на сто до 201,67 долара. Преди публикуването на отчета вчера акцията се радваше на нарастване от 76% от началото на годината.

Според мениджмънта на LinkedIn приходите за текущото тримесечие ще са в размер на между 342 млн. и 347 млн. долара, но експертите очакваха средностатистическо ниво от почти 360 млн. долара. 



Прогнозата за продажбите за цялата година също не оправда очаквнаията. От компанията заявиха, че през 2013 г. се очакват приходи в размер на между 1,43 млрд. до 1,46 млрд. долара, в сравнение с очакванията на анализаторите от 1,5 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg.

Въпреки че компанията обнови мобилния си сайт и обяви плановете си да похарчи 90 млн. долара за мобилния четец Pulse, приходите от реклами на безжични устройства може да не нарастват достатъчно бързо, за да се справи компанията с увеличаването на трафика, каза Аарон Кеслер, анализатор в Raymond James & Associates Inc., цитиран от  Bloomberg.

По-голямата част от приходите на компанията идва от таксите за компаниите за подбор, които искат по-широк достъп до профилите и други данни от уебсайта, а останалата част идва от реклама. Общите приходи за първото тримесечие скачат със 72% до 324,7 млн. долара.

Най-големият генератор на приходи е все още продуктовото решение, насочено към подпомагане на работодатели при запълване на работните места. Продажбите в тази единица скачат с 80% до 184,3 млн. долара. Рекламните приходи са се увеличили с 56 процента до 74,8 милиона долара, докато продажбите на премиум абонамент нарастват със 73 процента до 65,6 милиона долара.

Сайтът отчита и силен ръст на печалбата. Нетната печалба скача до 22,5 млн. долара спрямо 5 млн. долара година по-рано.

Един от най-сериозните конкуренти на Linkedin е германската мрежа Xing. Дори имаше спекулации, че LinkedIn може да предприеме опит за придобиване, но през октомври издателската група Burda посегна към Xing и направи предложение на акционерите, което по-късно бе прието.

Според експерти успехът на компанията се е превърнал в капан за акциите ѝ. „LinkedIn отчете през четвъртото тримесечие наистина впечатляваш скок, затова и пазарът очакваше за първото тримесечие нещо подобно“, заяви анализаторът Кери Райс от Needhahm & Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още