IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Полша ѝ липсват украинските строители

По официални данни преди началото на войната 300 000 украинци са имали разрешително за пребиваване в съседната страна

16:47 | 26.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Преди войната Шимон Яневски наема десет украинци в малката си строителна фирма в Полша. Сега от тях не е останал никой. През януари те заминават за родината си, за да се видят със семействата си, а месец по-късно избухва войната и те никога не се връщат - защото мъжете трябва да защитават страната. Мнозина полски предприемачи в момента се чувстват по същия начин като 40-годишния Яневски, предава в свой репортаж германският N-TV.

„Не ми остана нито един украински служител", оплаква се Яневски. „Те бяха гръбнакът на бизнеса ми“. По официални данни преди началото на войната 300 000 украинци са имали разрешително за пребиваване в съседната страна; броят на действително присъстващите може да е достигал 1,5 милиона. 

Много украински мъже вече са „напуснали работата си в Полша, за да защитят родината си", казва полският министър на семейството и социалните въпроси Марлена Малаг. В някои сектори съществува риск от трайна загуба на работна ръка, съобщава тя. Най-тежко засегната е строителната индустрия. Преди войната по данни на браншовата асоциация PZPB по полските строителни обекти и във фирмите от сектора са работили 480 000 чуждестранни служители – четирима от всеки петима са били от Украйна. По данни на PZPB обаче една четвърт от украинците, живеещи в Полша, са напуснали страната след началото на войната. „Всички в бранша имат един и същ проблем: украински работници", казва предприемачът Яневски.

Дори и без неотдавнашните последици от руската агресивна война недостигът на квалифицирани работници вече беше голям. Още през 2019 г. е имало нужда от 150 000 работници в строителния сектор, а днес липсата възлиза на 250 000, както казва Ян Стилински от PZPB. Малките и средните предприятия в източната част на Полша, на границата с Украйна, са засегнати особено тежко.

Яневски се опитва да поддържа връзка с украинските си служители, привързан е към тях и иска да ги подкрепи в тези трудни времена. Те не могат да напуснат Украйна, защото от 18 до 60-годишните се очаква да останат да се бият. „Това беше екип, с който работих в продължение на четири години", казва Яневски. „Аз ги обучавах, разбирахме се добре“.

В момента той предлага убежище на десет членове на семействата на своите работници, които в момента са бежанци от войната в Полша, деца и вдовици. „Децата вече са записани на училище", разказва Яневски. Подобно на много други свои сънародници, той не се колебае да помогне. Полша вече е приела над 2,2 милиона души от Украйна. Повечето от тях са жени, деца и възрастни хора.

Липсата на работници не е единственият проблем за строителните фирми в Полша. Заради войната в съседната страна цените на асфалта, горивата и бетона са се „повишили драстично", казва Барбара Детухович от агенцията за пътно строителство. Много други важни продукти са в недостиг - поради нарушени вериги за доставки или санкции. „Вече нищо не идва от Беларус или Русия", казва тя.

И макар че пътното строителство в Полша не е застрашено, ситуацията е „изключително, много динамична" и не може да се очаква скорошно стабилизиране, казва Детухович. В края на февруари цените на строителните материали са се повишили средно с 27% в сравнение със същия месец на миналата година, а разходите за изолационни дейности - с цели 72%. Инфлацията в Полша вече е висока - 8,5%, а разходите за труд се увеличават.

Аредприемачът Яневски засега предпочита да не гледа твърде далеч в бъдещето. „Всичко е много трудно да се предвиди", казва той. „Съсредоточавам се върху настоящето, върху момента“. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
По дяволите платформата ви, трие ми поста. Написах че, полските строители са избягали там, дето им плащат по-добре, а и украинците, искат повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Тази платформа, ми трие поста.Написах:"На Полша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
"На Полша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Полша като си вземе Львовска област, ще има гастърбайтъри в излишък. И стари мераклии да колят всичко, което не е украинско. Батька Бандера приде, порядок наведе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
От 360х здрави прави са се върнали само 60х и то се оказва че всъщност си били ходили отпуска а сега не могат да се върнат в Полша щото рекета на границата е 25к евро на човек за да те пуснат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
В момента украинските строители са заети - работят по проект за съкращения в руската армия. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още