IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешка имотна компания стана една от най-големите в Източна Европа

CPI Property Group придоби мажоритарен дял от австрийската Immofinanz в сделка за 3,18 млрд. евро

09:45 | 25.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

CPI Property Group придоби мажоритарен дял в Immofinanz, като засили позицията си на доминиращ играч в имотната индустрия в Източна Европа, предават Ройтерс и Bloomberg.

Инвеститорите придобиха 7,13 млн. акции в офертата за закупуване на компанията на милиардера Радован Витек. Така делът им в Immofinanz достигна 53,3%, показаха публикувани в четвъртък резултати.

Сделката оценява Immofinanz на 3,18 млрд. евро и ще увеличи обема от имотни активи, контролирани от CPI Property до близо 17 млрд. евро.

Сделката ще даде също така на CPI Property контрол върху дела от 26,5%, който Immofinanz притежава във виенския си конкурент S Immo, която може да стане следващата цел за придобиване на компанията.

CPI Property вече е водещ собственик на офиси в Прага и Варшава и сред най-големите в Берлин. Заедно трите компании – CPI Property, Immofinanz и S Immo, ще имат активи за 24 млрд. евро, което може да превърне CPI Property в един от най-големите играчи в Европа.

Витек започва бизнес кариерата си още като ученик в средното училище, внасяйки одяла от Германия след рухването на комунизма в тогавашна Чехословакия. По-късно той създава имотна империя, обхващаща офис сгради и търговски центрове в Централна Европа, крайбрежни хотели в Хърватия и луксозен ски курорт в Швейцария.

Няколко последователни сделки за придобиване му създадоха репутация на умел стратег, който може да изведе до успешен край сложни и понякога противоречиви сделки за придобиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още