IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата достигат рекордни нива в САЩ и Европа

Старите жилища в САЩ са поскъпнали с 23,6% на годишна база през май до средно 350 300 долара

17:03 | 29.06.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Председателят на Фед в Далас Робърт Каплан предупреди неотдавна, че цените са на „исторически завишени“ нива, което е резултат от изкупуването на големи количества жилищни имоти от инвеститори. Компанията за частни капиталови инвестиции Blackstone се договори за придобиването за 6 млрд. долара на компанията Home Partners of America, която купува и оперира еднофамилни жилища под наем с портфейл от над 17 хил. жилищни имота.

„Купувачите на еднофамилни жилища се чувстват все по-изтласкани от пазара. На този етап се питаме дали жилищният пазар наистина се нуждае от подкрепата на Фед от 40 млрд. долара месечно“, заяви Каплан на събитие на института Official Monetary and Financial Institutions Forum.

Джеймс Булард, председател на Фед в Сейнт Луис, каза на същото събитие, че може би е време да се обмисли прекратяване на покупките на обезпечени с ипотека ценни книжа.

Европейската централна банка съобщи в доклад от миналата седмица, че през четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата в еврозоната са нараснали с 5,8% спрямо предходната година. Това е най-силният растеж от средата на 2007 г. насам.

Тя допълни, че Германия, Франция и Холандия съставляват почти три четвърти от общия ръст на жилищните цени в еврозоната миналата година.

Растящите цени и недостигът на достъпни жилища предизвикват обществено недоволство срещу големи корпоративни собственици на имоти в редица европейски страни. Ирландия въведе гербов налог от 10% за всеки, който е купил от десет жилища нагоре за период от 12 месеца, за да спре инвеститорите да придобиват голям брой имоти.

В Германия планираното сливане за 18 млрд. евро на най-големия собственик на жилища в страната Vonovia и конкурента Deutsche Wohnen предизвиква призиви за таван върху наемите и дори национализиране на компаниите.

Цените на жилищата се превръщат в източник на критики и към ултра разхлабената парична политика на ЕЦБ. Нейният председател Кристин Лагард беше попитана по темата по време на изслушване в Европейския парламент миналата седмица.

„Младите хора и семействата от средната класа са принудени да участват в безскрупулна надпревара, като плащат повече на нажежения жилищен пазар. Това е една от последиците от щедрото ви създаване на пари и политиката на ниски лихви за запазване на по-слабите страни от еврозоната над водата“, заяви холандският евроскептик Мчиел Хугевин по време на заседанието на ЕП.

В отговор Лагард каза, че „няма ясни признаци за породен от кредитирането жилищен балон в еврозоната като цяло“, но допълни, че има „уязвимости на жилищния пазар“ в някои страни и особено в някои градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 3 години
След тези дъна следва лихвена корекция...все пак това им беше целта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Не е ли възможно стойността на парите да достига рекордни дъна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още