IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли бъдеще централните бизнес квартали след пандемията?

Най-голямата трайна промяна на икономическата география след Covid е свързана с това как и къде работим

08:30 | 10.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Какво следва за съсредоточените върху работата квартали?

Упадъкът на старомодните централни бизнес квартали не означава смърт на районите, в които те се намират. Локацията им просто е твърде добра – твърде централна, твърде гъстонаселена и с твърде много инфраструктура и архитектура, за да остане празна твърде дълго. А трансформацията им, подобно на всеки друг аспект от пандемията, ще е в по-малка степен фундаментално разместване на пластовете и повече ускоряване на вече започнали тенденции.

Въпреки че градовете се развиват и променят значително през последните няколко десетилетия, централните бизнес квартали на много големи градове запазват някои от едноизмерните си аспекти, свързани с работа от 9 до 17 ч., които бяха посочвани от урбанисти преди повече от половин век. Преминаваме през едновековен експеримент в строителството на централни части за работещи пчелички.

Реалността, както казва урбанистът Джейн Джейкъбс, е, че трябва да изграждаме градски центрове за хората. Всъщност градските квартали са най-адаптивните и устойчиви организми – от упадъка на градовете покълват семената на новия живот.

В не толкова далечно бъдеще повече хора ще започнат да се връщат в офисите си. Макар че много компании проявяват новооткрито приемане на работата от разстояние, други като Amazon.com Inc., Blackstone Group и JPMorgan Chase & Co. заявиха, че очакват значителен процент от служителите им да се завърнат в офиса.

Големи технологични компании като Facebook и Google на Alphabet удвоиха офис площите си в Манхатън по време на пандемията. Макар че компаниите, които се насочват към работа от разстояние, ще продължат да се нуждаят от физически площи за част от служителите си, особено при наемането на нови служители и запознаването им с начина на правене на бизнес. В действителност много компании спряха да наемат хора по време на пандемията, докато могат да върнат служителите си в офиса.

Дори тези, които работят от разстояние, не са просто затворени в къщата или апартамента си. Според неотдавнашно допитване 22% от хората, които планират да работят от разстояние, казват, че ще го правят извън дома си, като повечето от тях планират да прекарват време в пространства за съвместна работа, кафенета, ресторанти или публични пространства на открито. Те спокойно могат да намерят всичко това в централните бизнес квартали.

Офисите, каквито ги познаваме, вече бяха в процес на промяна и трансформация. Офисът на бъдещето ще бъде по-малко поредица от кабинети, в които служителите седят зад лаптопите си, и повече арена за социално взаимодействие. Те ще бъдат по-здравословни, по-просторни, с повече общи части и пространства за срещи, както и повече площи за работа на открито.

Работодателите ще трябва да осигурят на работещите от разстояние служители удобства като тренировъчни зали и ресторанти, за да ги откъснат от домашния им офис, особено в понеделник и петък. Трябва да предлагат специална програма – не само вино и плата със сирена, а обучение на място, групов фитнес и т.н. В градовете, където се намират централите на компаниите, офисите ще трябва да функционират и като израз на брандинга. Компаниите ще правят това по една проста причина – да привличат и задържат таланти.

Тази култура ще надхвърли значително четирите стени на офис кулите. Централните бизнес квартали вече не могат да функционират като сбор от заведения за бързо хранене, вериги кафенета, ресторанти и салатерии. За да се развият и оцелеят, предложенията им трябва да станат по-локални, автентични и активно направлявани. Денят в офиса ще преминава по-малко в една сграда и ще се превърне повече в локално бизнес пътуване с може би една среща на място, проверка на имейли в работно пространство на открито, групови фитнес сесии с колеги и срещи навън на обяд или кафе.

Според Дейвид Милър, експерт по градските центрове, централните бизнес квартали ще се превърнат в централни социални квартали, в които служителите се срещат, сътрудничат си и се социализират. Централните бизнес квартали съвсем няма да умрат, тъй като са вероятно единственото най-добро място, което може да бъде променено по този начин.

В бъдеще градовете трябва да бъдат внимателни как се развиват бизнес районите. Ако бъдат оставени сами на себе си, те ще се трансформират по начин, който е от полза за вече облагодетелстваните и ще задълбочи съществуващите икономически, социални и расови разделения. Вместо да се предоставят само стимули на собствениците на имоти да превръщат стари офис кули в луксозни жилищни сгради, градските власти трябва да гарантират, че ще бъдат превръщани и в така необходимите достъпни жилища.

Трябва да предоставят повече възможности за бизнеси, притежавани от представители на малцинствата, и да нископлатените служители в сектора на услугите ще имат достъп до по-високоплатени работни места в централния бизнес квартал и в други райони на града. Централните правителства с техните стимули и разходи могат да бъдат партньор в това усилия.

Добър пример в това отношение е партньорството между градските власти в Сан Хосе, щата Калифорния, и местни активисти, квартални групи и Google за възстановяването на централната част като по-обхватен квартал с офиси, ресторанти, места за културни събития и 1000 достъпни жилища. Google се ангажира да предостави 200 млн. долара за проекта.

Имаме възможност, която се появява веднъж на един век, да превърнем бизнес кварталите и градовете си в нещо по-добро, не толкова разделено и обхватно. Ще бъде жалко да не се възползваме от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още