IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Купувачите се завръщат, но имотният пазар в Дубай ще се възстановява дълго

Цените на луксозните вили се стабилизират, но тези на апартаментите са продължили да намаляват през февруари

13:44 | 16.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Christopher Pike/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Надпревара за вили

Ниските цени, смекчените условия за отпускане на ипотечни кредити и желанието за по-просторни имоти, след като пандемията наложи модела с работа от вкъщи, тласкат продажбите на вторичния пазар в Дубай до рекордни върхове всеки месец от септември, казва Линет Абад от портала за търсене на имоти Property Finder Group.

Доминацията на сделки на вторичния пазар е фундаментална промяна на пазара за Дубай – продажбите „на зелено“ от нови проекти доминираха в миналото, но много предприемачи забавиха или спряха новите проекти миналата година. Сред тях е компанията за строителство на луксозни крайбрежни апартаменти Dubai Creek Harbour, част от Emaar Properties, в които трябвало да живеят 200 хил. души, съобщиха запознати източници пред Ройтерс през април м. г. Дубай Дубай

Домакинството на Дубай на световното изложение Expo 2020, което трябваше да се проведе през октомври, но беше отложено заради пандемията, както и поредицата от мерки през последно време за смекчаване на дългосрочните правила за придобиване на визи и гражданство трябва да подкрепят пазарните нагласи в средносрочен и дългосрочен план, казват анализатори.

Нормализирането през последно време на връзките на ОАЕ с Израел и затоплянето на отношенията с Катар също са смятани за положителни развития, които може да подкрепят инвестициите в Дубай и имотния му пазар, допълват анализаторите.

Въпреки оптимизма за растящо търсене в някои сегменти на пазара, свръхпредлагането остава ключов проблем. Години наред предлагането изпреварва търсенето на нови къщи и апартаменти на пазар, където по-голямата част от населението са чужденци.

„Дисбалансът между търсенето и предлагането вероятно ще се влоши през 2021 г. Това ще доведе до растящи нива на предлагането, особено през идните 12-18 месеца, и все по-ограничено търсене, тъй като компании и работещи хора трябва да се справят с намаляването на броя на служителите и в крайна сметка завръщането в родината на безработните служители“, отбелязва компанията за имотни услуги Asteco в доклад.

Новите прогнози за предлагането през 2021 г. варират. Консултантската компания в областта на недвижимите имоти Knight Frank наблюдава „исторически нива“ на ново предлагане, което ще се появи тази година с около 83 хил. жилища в Дубай спрямо 35 808 миналата година, а Asteco очаква около 41 500 жилища тази година спрямо около 34 050 през 2020 г.

„Някои пазарни индикатори ще изглеждат по-добре през 2021 г., като ръст на ипотечните кредити в Дубай и т. н. Но дали това ще предизвика възстановяване? Може би не. Смятаме, че основният аспект, който ще предизвика възстановяване, е намаляването на предлагането, казва Джагтиани.

Оцеляване

Ограничаването на новите проекти засяга счетоводния баланс на предприемачите. Emaar, която е най-голямата листната на борсата в Дубай строителна компания, обяви спад на нетната си печалба с 58% миналата година, а конкурентът DAMAC Properties регистрира нетна загуба от 1,04 млрд. дирхама (283,16 млн. долара).

„Има различни видове натиск върху предприемачите, основно как да управляват ликвидността и паричните потоци и в същото време да завършват проектите си навреме, освен това предварителните продажби може да не са много окуражаващи през 2021 г. и ще наблюдаваме предимно намаляващи печалби и по-висока задлъжнялост“, очаква Джагтиани.

Индустрията е обхваната от вълна от преструктурирания, а някои предприемачи фалираха в годините след финансовата криза през 2008 г.

Появяват се признаци за ново преструктуриране и консолидиране, включително Emaar планира да делистне подразделението си за молове, а свързаната с държавата Meraas Holding стана част от подразделението за инвестиции на Dubai Holding на ръководителя на емирството.

Най-големите играчи с връзки с емирството или неговите ръководители вероятно няма да могат да издържат на бурята с достъпа до евтини терени и първокласни локации.

„Предприемачите с по-силен счетоводен баланс ще имат по-големи шансове за оцеляване от малките, тъй като пазарният дял ще се измести към предприемачи, предлагащи най-гъвкавите разплащателни планове. За малките предприемачи е трудно да отговорят на притесненията за достъпността“, казва Мохамад Файдар от компанията Arqaam Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още