IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на потиснати бизнес имоти надминават предишната криза

Институционалните инвеститорите запазват доверието си към недвижимите имоти въпреки несигурността заради коронавируса

16:06 | 15.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите посочват редица причини за повишаването на целевите си средства за имоти – слабата взаимна зависимост на възвръщаемостта от инвестициите спрямо други класове активи, благоприятните основи на търсенето и предлагането и възможността за генериране на привлекателна доходност.

„Въпреки че последиците от COVID-19 и геополитическите проблеми върху бизнес имотите продължават да предизвикват безпокойство, институциите очакват, че ще се появи благоприятна възможност за покупки, тъй като потискането и разместването на пластовете стават още по-преобладаващи“, коментира Дъглас Вейл, управляващ партньор в Hodes Weill & Associates.

„Очакваме, че това в съчетание с растящите нагласи в подкрепа на имотите ще доведат до ускоряване на инвестициите. Освен това се очаква ликвидните средства да нараснат, което трябва да продължи да подкрепя цените на активите, обемите от сделки и стойността на капитала“, допълва той.

„Като се вземат предвид всички фактори, недвижимите имоти продължават да предлагат привлекателна възвръщаемост в сравнение с други класове активи на пазар, определен от продължителна несигурност“, отбелязва Вейл.

Според доклада стратегиите за добавяне на стойност са останали най-предпочитани от институциите в глобален план, въпреки че мнозина са насочили вниманието си към стратегии за по-висока възвръщаемост, за да извлекат печалба от очакваното разместване на пластовете в резултат на пандемията.

Инвеститорите от Азиатско-Тихоокеанския регион са двигателят на тази тенденция, като 73 на сто от инвеститорите от региона са се насочили към опортюнистични инвестиции спрямо 40% през 2019 г.

Около три четвърти от институциите в Северна и Южна Америка и 62 на сто от инвеститорите в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) активно заделят средства за опортюнистични стратегии спрямо съответно 65% и 51% през 2019 г.

Допитването показва също промяна към местни инвестиции, въпреки че притокът на трансгранични капитали остава силен. Процентът на институциите, инвестиращи извън региона им, е намалял за трета поредна година.

В основата на тенденцията са отново инвеститорите от Азиатско-Тихоокеанския регион, чието желание да заделят средства за стратегии извън региона им е намаляло с 10%.

Северна Америка продължава да е най-големият получател на глобални капитали в недвижимите имоти благодарение на ликвидността и относителната стабилност на региона, следвана от континенталната част на Европа, сочи докладът.

„Пазарът е разделен между „трябва“ и „не трябва“. Индустриалните имоти, центровете за данни и секторът на природните науки отчитат силно търсене и вероятно ще се възползват от свиването на максималния лихвен процент.

Хотелите, търговските площи и офисите ще останат изправени пред предизвикателства с ликвидността, докато преминат през COVID и икономиката се възстанови“, коментира базирана в Америка застрахователна компания, цитирана в доклада.

Затворените фондове остават предпочитани от  глобалните институции, като 82% активно заделят капитали за фондове. Но заделените средства за затворени фондове остават с 11% под връхната им точка през 2018 г. Отворените частни фондове са отчели ръст с 4% на заделените средства, като 55 на сто от институциите се насочват към тях.

Макар че по-големите институции продължават да заделят средства за директни инвестиции, отделни сметки и съвместни дружества, 91% от институциите имат интерес да заделят средства за частни фондове, особено за опортюнистични и специализирани стратегии.

Докладът показва още, че инвеститорите поверяват близо 85% от средствата си за нови инвестиции на мениджъри, които са трета страна, и това е продължило да стимулира двуцифрения ръст на активите под управлението на индустрията на инвестиционните мениджъри.

Инвеститорите предпочитат да поверяват капитали на съществуващи мениджъри, като 62% от инвестициите през 2020 г. са били запазени за групи, с които институциите вече са имали установени отношения.

За сметка на това желанието за поверяване на инвестициите на нововъзникващи мениджъри остава слабо с 12% от всички участници в допитването. Това отразява силното предпочитание към установени мениджъри във време на несигурност, сочи докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още