IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на потиснати бизнес имоти надминават предишната криза

Институционалните инвеститорите запазват доверието си към недвижимите имоти въпреки несигурността заради коронавируса

16:06 | 15.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бизнес имоти на стойност 126 млрд. долара ще бъдат продадени принудително на по-ниска цена до 2022 г. Това е повече от първите две години след световната финансова криза, сочат данни на компанията CoStar Group, цитирани от Bloomberg.

Потиснати хотели, офиси и други имоти ще продължат да се стичат на пазара през идните пет години, като приходите от продажбите им може да достигнат 321 млрд. долара до 2025 г., съобщава компанията за имотни анализи. Общата сума може да набъбне до 659 млрд. долара в най-лошия сценарий, счита CoStar.

Просрочията по ипотечни кредити са нараснали за хотели и търговски площи по време на пандемията, докато офис сградите са изправени пред несигурно бъдеще, тъй като служителите продължават да работят от разстояние.

Регулаторите до момента избягват да притискат кредиторите да признаят загубите, като повечето кредитополучатели продължават да се надяват на възстановяване, особено след началото на разпространението на ваксините срещу COVID-19.

Според отделно изследване, цитирано от онлайн изданието ipe.com, доверието на институционалните инвеститори и заделените средства от тях за недвижими имоти са нараснали тази година въпреки несигурността и нарушенията, предизвикани от COVID-19.

Осмото ежегодно допитване Institutional Real Estate Allocations Monitor на компанията Hodes Weill & Associates и университета „Корнел“ установило, че нагласите на инвеститорите са се повишили за трета поредна година през 2020 г.

Техният „индекс на убежденията“, който измерва нагласата на институционалните инвеститори към недвижимите имоти от гледна точка на риска и възвръщаемостта, е нараснал от 5,7 на 5,9 пункта.

Увереността се дължи на силното представяне - макар че средната възвръщаемост от недвижими имоти на инвеститорите е намаляла с 30 базисни пункта през 2019 г., тя е останала над средната целева възвръщаемост от 8,3%.

Консултантската компания Hodes Weill и участниците в програмата за недвижими имоти „Бейкър“ към института „Корнел“ се допитали до 212 инвеститори, притежаващи имотни активи на обща стойност около 1,3 трлн. долара (1,06 трлн. евро), за целите на доклада.

През последните години инвеститорите бяха значително под целевите си средства за недвижими имоти, но тазгодишните резултати сочат, че пропастта намалява.

Целевите средства са нараснали с 10 базисни пункта през 2020 г. до 10,6%, а действително заделените средства са скочили от 9,4% на 10% отчасти заради намаляващите стойности на други класове активи, сочи докладът.

Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още