IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръщането на Airbnb имоти в достъпни жилища в Лисабон се натъква на съпротива

Една от основните причини за нежеланието на собствениците на жилища за краткосрочен наем да преминат към дългосрочен са солените данъци

15:32 | 28.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg

По-рано тази година португалският премиер Антониу Коща обяви планове за прекратяване на програмата златна виза в Лисабон и северния град Порто в опит да сложи край на спекулациите на пазара на недвижими имоти. Други европейски градове като Будапеща, Париж, Амстердам и Мадрид също налагат по-строги условия за подобни наеми, за да си възвърнат градските квартали от туристи. Берлин избира значително по-крайни мерки, като замразява наемите за пет години в опит да остане достъпен.

Бумът на имотния пазар, който започна след като Португалия излезе от спасителната програма през 2014 г., превърна Лисабон в един от най-горещите пазари в Западна Европа с ръст на жилищата за краткосрочен наем, предназначени за туристи. Порутени сгради бяха превърнати в луксозни хотели.

През 2019 г. Лисабон беше определен за водещ град в Европа за градска почивка на церемонията по раздаването на World Travel Awards. Туризмът дава едно на всеки пет работни места в Португалия и 16,5% от брутния вътрешен продукт, сочат данни на Световния съвет за пътувания и туризъм. Но има признаци за свръхтуризъм. От 2016 г. насам Португалия е приела повече туристи, отколкото местни жители – 16,3 млн. спрямо 10,3 млн. през 2019 г. Airbnb Airbnb

Успехът на столицата е увеличил цените на жилищата с 64% през първото тримесечие на годината спрямо първото тримесечие на 2017 г., сочат данни на Националния статистически институт. Ръстът на цените надвишава ръста на заплатите. Но има признаци, че жилищният пазар се охлажда. Цените на наемите в Лисабон са намалели с 6,9% през второто тримесечие спрямо предходното, показват данни на Confidencial Imobiliario. Това е най-големият спад от началото на събирането на данни за наемния пазар в Лисабон през 2010 г. Цените на жилищата в Португалия се очаква да намалеят с 2,5% тази година заради икономическите последици от пандемията от COVID-19, сочат прогнози на S&P Global Ratings. Airbnb Airbnb

Подобренията за града идват с висока социална цена. „Заради ръста на цените на наемите и на имотите много местни жители напуснаха градския център“, казва Ромао Лавадиньо, председател на Асоциацията на наемателите в Лисабон.

Използването на жилища от туристи значително намалява предлагането на апартаменти за дългосрочен наем до такава степен, че хората не могат да намерят имоти на пазара за частни жилища под наем. Макар че решението за продажба на семеен апартамент е доброволно, има данни, че собствениците на жилища, които продават апартаментите си в туристически квартали, го правят не толкова, за да се възползват от по-добри възможности, а защото искат да се оттеглят заради влошено здраве и благосъстояние вследствие на нарушаването на туризма.

Въпреки че растящите цени на имотите и на наемите карат някои жители на Лисабон да се заселват в покрайнините, стотици семейства с ниски доходи са принудени да живеят в бараки и порутени сгради далеч от лъскавите апартаменти в центъра на града.

Още по-лошото е, че социалните жилища съставляват само 2% от наличните жилища под наем в Португалия в сравнение с 20% в Австрия, 17% във Великобритания, 14% във Франция и 4% в Испания. Ръстът на случаите на коронавирус през последно време в някои от по-бедните квартали извади на показ социалните различия в града, задълбочени от бума на жилищния пазар през последно време.

Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още