IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?

Тайланд, Дубай, Турция и Бразилия са изправени пред проблеми, а Китай показва признаци на възстановяване

17:45 | 25.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа, Близкият изток и Северна Африка:

Дубай

Спадът на цените на петрола, строгите мерки за икономии в Саудитска Арабия и силният долар прогониха потенциални купувачи от Дубай. Land Department е съсредоточен в рекламирането на недвижими имоти в Дубай на инвеститори в чужбина, предимно от САЩ, Великобритания, Китай, Индия и Русия, и миналата година обяви дългосрочна визова програма, целяща да стимулира търсенето на имоти.

Очаква се цените на жилищните имоти в Дубай да намалеят с по-малко от 10%, след като отбелязаха спад от около 25% спрямо пика през 2014 г, казва Крейг Плъмб, ръководител на отдел „Близкоизточни изследвания“ в консултантската компания JLL.

Полша

Рекордно ниската безработица и бързото повишаване на заплатите наред с рекордно ниските лихвени проценти стимулират търсенето на жилища, като продажбите в Полша миналата година бяха на рекордно равнище. Това носи инвестиции в жилищни имоти на процъфтяващ пазар, който доскоро беше ориентиран предимно към търговските площи.

Относително ниският дълг на Полша и скромният фискален дефицит предоставят на правителството възможности за подкрепа на икономиката, които правят недвижимите имоти в страната особено привлекателни в сравнение със съседните страни, казва Себастиан Зилс, базиран в Лондон фондов мениджър в Pacific Investment Management.

Русия

Жилищното строителство в Русия отбелязва спад за трета поредна година, а влезлите в сила регулации от 1 юли, които ще изискват от строителните компании да държат спечелените пари от предварителна продажба на апартаменти в споразумения за доверително съхранение, прибавят още едно препятствие.

Секторът е в застой въпреки бума на ипотечния пазар, който е нараснал с близо 50% през 2018 г. на фона на спада на лихвените проценти до най-ниското им ниво в историята. Въпреки че Държавният институт за развитие на ипотечното кредитиране Дом.рф прогнозира продължаване на ръста на кредитирането и не вижда признаци за балон, ниската база означава, че жилищните заеми няма да спасят предприемачите от продължителния им спад.

Турция

Имотният пазар в Турция, който пострада от растящите лихви по кредитите след срива на валутата през август, е един от най-големите губещи в Европа, Близкия изток и Северна Африка през 2018 г.

Цените на жилищата нараснаха със 7,6% в годината до януари, което е най-бавният годишен ръст от 2011 г. След като се вземе предвид и инфлацията, цените на жилищата са намалели с над 10%. Въпреки реалния спад на цените на жилищата продажбите през първите два месеца на годината са намалели с една пета спрямо година по-рано, сочат данни на Турския статистически институт.

Южна Африка

Ипотечният пазар в Южна Африка започна много слабо 2019 г., като стойността на новите ипотечни кредити е намаляла през третото тримесечие на миналата година спрямо същия период на предходната година, сочат данни на централната банка.

Растежът вероятно ще остане слаб поне до изборите през 2019 г. на фона на влошаващите се нагласи на бизнеса и потребителите и притесненията за насоката на политиката, включително по отношение на изземването на земя без компенсация.

Латинска Америка:

Бразилия

Новото правителство на президента Жаир Болсонаро все още не е изпълнило големите надежди за обрат на имотния пазар в Бразилия.

Цените на жилищата в Сао Пауло, най-населения щат в страната, са нараснали с годишен темп от 2% през февруари в сравнение с по-малко от 1% година по-рано, сочи индексът на FipeZap. Това е доста под двуцифрения растеж през 2014 г., преди икономиката да навлезе в рецесия.

Мексико

Имотният сектор в Мексико остава относително устойчив на фона на несигурността, създадена от новата администрация на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Строителството дава сигнали за възстановяване по-рано от очакванията, показва изследване на BBVA. Интересът към евтини имоти в Мексико остава силен, а цените на жилищата в страната са нараснали през миналата година, сочат последните данни на Федералната ипотечна компания на Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още