IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите от Близкия изток намаляват активността си на пазара на имоти

Обемът на вложенията достига 10,1 млрд. долара за 12-те месеца до края на юни, като се връщат на нивата, отчетени през 2013 г. и 2014 г.

09:29 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инвеститорите в имоти от Близкия изток са вложили 10,1 млрд. долара в глобалния сектор за 12-те месеца до края на юни 2017 г., показват данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

САЩ са водещият пазар за купувачите от региона, а Ню Йорк и Вашингтон – сред най-предпочитаните градове, посочват експертите.

След период на изключително силна инвестиционна активност изходящите инвестиции от Близкия изток се забавят и се връщат на равнища, подобни на тези, отчетени през 2013 г. и 2014 г.

Регионът обаче продължава да бъде основен източник на капитал в световен мащаб. Инвеститорите от тези страни осъществяват 8% от всички междурегионални инвестиции между второто тримесечие на 2016 г. и второто тримесечие на 2017 г., отчита компанията.

САЩ привличат почти 4 млрд. долара от инвестициите от Близкия изток за периода. За сравнение обаче по същото време на предходната година обемите достигат 10,3 млрд. долара.

От градовете Лондон е на първо място с 1,7 млрд. долара, следван от Ню Йорк с 820 млн. долара и Вашингтон с 469 млн. долара.

"Инвеститорите от Близкия изток остават активни купувачи на пазара на недвижими имоти в световен мащаб и продължават да се насочват към основните активи с дългосрочни наемни договори. Вложенията им са дългосрочни“, коментира Крис Лудеман от CBRE Капиталови пазари.

"Докато инвеститорите от други глобални региони са до голяма степен съсредоточени върху традиционните сектори на пазара на бизнес имоти като офиси, търговски и логистични площи, купувачите от Близкия изток обикновено имат силен апетит за алтернативни класове активи като хотели, жилищни сгради, студентски жилища и активи от здравния сектор“, допълва той.

В съответствие с предходните години държавните инвестиционни фондове остават най-големият източник на капитали от Близкия изток с 5,4 млрд. долара инвестиции за периода. Физическите лица и частните инвеститори от региона намаляват активността си в сравнение с предходните години, което показва, че тази група явно е по-податлива на неблагоприятни пазарни условия.

Остава и предизвикателството с откриването на основни активи с дългосрочни наеми в настоящата пазарна среда. Това означава, че инвеститорите трябва да проявят по-голяма агресивност, за да си осигурят сделка.

CBRE прогнозира в своя анализ, че Близкият изток ще остане важен източник на глобален капитал и активността на инвеститорите ще се увеличи с течение на времето.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още