IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Острова подкрепя ръста на пазара на бизнес имоти в Европа

През второто тримесечие обемът на инвестициите се увеличава с 25% на годишна база, според глобален консултант

10:31 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа достига 74 млрд. евро през второто тримесечие на годината, което е с 25% повече спрямо същия период на миналата година.

Това показват актуалните данни на консултантската компания CBRE.

Обемът на инвестициите за полугодието достига 130 млрд. евро, което е с 13% повече спрямо първата половина на 2016 г. 

Силното представяне през тримесечието до голяма степен се дължи на ръста на активността във Великобритания, където обемите достигат 23,4 млрд. евро за периода април-юни. За сравнение, през първите три месеца на годината на Острова са инвестирани 16 млрд. евро.

На годишна база ръстът на инвестициите в бизнес имоти във Великобритания през второто тримесечие достига 54%.

Значително влияние върху обемите обаче има сделката за Logicor. Дори и да се изключи тази трансакция, все пак отново се отчита лек ръст на сделките. Пазарната активност продължава да се възстановява от забавянето, което предхождаше и последва референдума за напускането на Европейския съюз (ЕС) от средата на миналата година.

Германия отново е движещата сила на растежа на инвестициите в континентална Европа. В страната е отчетен 15%-ен ръст на трансакциите в сектора на бизнес имотите на годишна база и 49% спрямо първото тримесечие през периода април-юни.

Общият обем на инвестициите през второто тримесечие достига почти 14 млрд. евро, а за полугодието – 26,5 млрд. евро.

В Южна Европа най-активни са пазарите в Италия и Испания, където се отчитат ръстове на инвестициите от съответно 110% и 76%. Трети по ръст е пазарът в Холандия, където увеличението на обемите е с 38%.

Основен двигател на ръстовете на пазара на бизнес имоти в Европа като цяло през второто тримесечие има секторът на индустриалните и логистични площи – 303% увеличение на годишна база.

При алтернативните активи се регистрира 20% ръст на инвестициите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още