IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент се готви да строи нова сграда в Брюксел

Сегашната сграда не отговаря на стандартите за сигурност, смятат от администрацията на институцията

17:45 | 12.06.17 г.
<p>
	Сградата на ЕП в Брюксел. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Сградата на ЕП в Брюксел. Снимка: Investor.bg

Основната сграда на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел е само на 24 години, но институцията вече обмисля варианти да я смени, пише европейското издание Politico. Цената на тези планове е около половин милиард евро.

Проектът обаче трудно може да бъде обяснен на европейските данъкоплатци и ще налее вода в мелницата на евроскептиците, които и без това критикуват ЕП за двете седалища, в които се провеждат заседанията – Страсбург и Брюксел, допълва още изданието.

Сегашната основна сграда в Брюксел, където се намира пленарната зала и офисите на лидерите на партии, както и ръководителите на парламента, беше построена през 1993 година за сумата от 42 млрд. белгийски франка (около 1 млрд. евро). Според администрацията обаче тя се нуждае от реконструкции, не просто от ремонт, за да може да отговоря на изискванията за работа на европейските депутати.

Експлоатационният живот на тази сграда е към своя край, пише в документ, до който Politico има достъп.

Изданието припомня инцидента от 2012 година, когато се срути част от таван на пленарната зала в Брюксел. За щастие, това се случи през август, когато институцията беше във ваканция.

Според администрацията сградата и днес не отговаря на стандартите за сигурност. Изчисленията сочат, че изграждането на нова ще струва около 430 млн. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още