IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа забавят ръста през първото тримесечие

Германия се затвърждава като водещ пазар, а Мадрид изпреварва Париж и вече е вторият най-активен градски инвестиционен пазар

10:32 | 05.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа се понижава с 8,3% на годишна база през първото тримесечие на 2017 г. до 44,2 млрд. евро, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

Най-силен спад на обемите е отчетен във Франция – с 33,2% за годината до 3,6 млрд. евро, както и във Великобритания – с 22,1% до 10,8 млрд. евро. 

Забавянето на пазара във Франция отразява затишието на пазара преди президентските избори, а във Великобритания натискът върху активността продължава да идва по линия на несигурността около Brexit, посочва компанията.

В Лондон обаче се наблюдава засилване на активността в сегмента на офисите. Основен двигател са купувачи от Хонконг, Китай и Германия, подчертават експертите.

Германия се затвърждава като най-активния европейски пазар на бизнес имоти през първото тримесечие, посочва се в доклада на компанията. Общият обем на трансакциите в страната се увеличава с над 27% до 11,3 млрд. евро за периода януари-март спрямо същия период на 2016 г. Най-голям принос за това увеличение има сделката на Blackstone за OfficeFirst на стойност 3 млрд. евро.

Годината започва силно и за пазара в Испания на фона на възстановяващата се икономика и по-добрите перспективи пред растежа, които привличат все повече чуждестранни инвеститори. Мадрид изпреварва Париж и вече е вторият най-активен европейски градски инвестиционен пазар. Лидер по този показател остава Лондон.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Испания за периода януари – март отчита ръст от над 79% до 3,5 млрд. евро.

Най-силен ръст е отчетен в няколко държави от Централна и Източна Европа – в Унгария обемите се увеличават с над 228% до 500 млн. евро, в Чехия – със 157% до 1,4 млрд. евро, а в Русия – малко над два пъти до 400 млн. евро.

Въпреки спада на инвестициите през първото тримесечие експертите посочват, че търсенето на бизнес имоти в Европа остава силно, което продължава да оказва натиск и върху доходността. Активността на наемателите също се засилва, като Париж, Милано, Варшава и Мюнхен са сред европейските градове с най-добро представяне през първото тримесечие.

Въпреки засилващата се активност на наемателите обаче се отчита скромен ръст на наемите само на първокласните площи. До края на годината има потенциал за растеж заради недостатъчното предлагане на първокласни площи на фона на търсенето, отчитат от консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още