IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Регулаторите в Хонконг проверяват брокери за незаконна продажба на имоти в чужбина

Компании за имоти незаконно са рекламирали инвестиции с гарантиран доход от наем

11:01 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарният регулатор в Хонконг проверява дали брокери на имоти, които са предлагали жилища в чужбина, незаконно са рекламирали инвестиционни планове за тях, съобщава Bloomberg, като се позовава на адвокат на инвеститор, изгубил парите си в подобна сделка.

Купувачи са подали иск, според който проектите, които се рекламират с гарантиран доход от наем, са колективни инвестиционни схеми и имат нужда от одобрение от Комисията за ценни книжа.

Подобни искове са подали още няколко физически лица, изгубили пари в 15 недовършени проекта във Великобритания, за които е имало гарантиран доход от наем.

Инвеститори от Хонконг се възползваха от валутните предимства заради обвързаността на хонконгския долар с щатския долар и ниските лихви, за да инвестират в чужбина. Строителни компании, за да привличат купувачи, пък предлагаха и стимули – за азиатски инвеститори това обикновено беше фиксирана възвръщаемост.

Това обаче може да се окаже незаконно заради законодателството в Хонконг, което предвижда подобни схеми да се одобряват от борсовия регулатор.

Не само обаче Комисията по ценните книжа в мегаполиса проверява случая. От 2014 г. до 2017 г. 276 души са подали оплаквания в полицията за измами. Засега органите на реда и регулаторите не коментират кои компании проверяват.

Най-популярните дестинации за инвестиции сред жителите на Хонконг са Великобритания, Австралия и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още