IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шанхай измества Ванкувър като най-бързо растящия пазар на луксозни имоти в света

Топ 3 в класацията на Knight Frank за последното тримесечие на 2016 г. се формира от китайски мегаполиси

11:15 | 03.02.17 г.
<p>
	Изглед към финансовия квартал на Шанхай. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед към финансовия квартал на Шанхай. Снимка: Архив Ройтерс

Специалният данък за чуждестранните купувачи на жилища във Ванкувър изглежда има ефект и цените на най-високия клас жилища, предпочитани от чужденците, започват да забавят ръстовете. Така градът, който няколко поредни тримесечия беше най-бързо растящият пазар на луксозни имоти в света, отстъпва до 6-то място в класацията на конкултантската компания Knight Frank за последното тримесечие на 2016 г.

Лидер по ръст на цените на първокласните жилища през последните три месеца на годината отново е Шанхай с 27,4% годишно увеличение и 6,4% нарастване спрямо предходното тримесечие. Второто и третото място са за Пекин и Гуанджоу със съответно 26,8% и 26,6% годишен ръст и 2,5% и 19,4% за тримесечието.

Топ 10 на най-бързо растящите пазари на луксозни жилища в света се допълва от Сеул, Торонто, Ванкувър, Сидни, Мелбърн, Берлин и Кейптаун.

Берлин измества Стокхолм като най-скъпия пазар на първокласни имоти, след като влиза в топ 10 в класацията. Стокхолм запазва сравнително стабилни позиции – 12-то място в класацията, с 5% годишен ръст на цените.

Най-слабият пазар на луксозни жилища в света през последното тримесечие на миналата година е Москва. В руската столица е отчетен годишен спад на цените от 11,2% и 2,8% за тримесечието.

Втори по спад е Токио със съответно намаление от 8,8% на годишна база и 3% за тримесечието. Третата позиция е за Тайпе с понижение съответно от 8% и 2%.

Общият индекс на консултантската компания, който отразява динамиката на цените на луксозните жилища на 39 пазара, забавя ръста си до 4% през 2016 г. от 4,9% през 2015 г. Забавянето идва основно от зрелите, установени пазари на луксозни имоти – глобалните финансови центрове Ню Йорк, Лондон, Хонконг и т.н.

По-осезаемо забавянето е започнало да се усеща през втората половина на годината, посочват още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още