IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпите терени тласкат сливанията в сектора на имотите в Китай

По-големите фирми предпочитат да „поглъщат“ по-малките си конкуренти и така да си осигуряват земя и нови проекти

17:11 | 06.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Строителните компании в Китай са похарчили повече от 42 млрд. долара за сливания и придобивания през 2016 г. заради високите цени на земята за строителство, пише Financial Times.

Вместо да купуват терени, по-големите фирми предпочитат да „поглъщат“ по-малките си конкуренти и така да си осигуряват земя и нови проекти, отбелязва изданието.

Натискът на правителството в Пекин за ускоряване на сливанията на държавните компании в сектора допълнително тласка сливанията и придобиванията. Така за 2016 г. стойността на сделките в сектора на имотите се увеличава с 32% спрямо 2015 г., показва статистиката на Wind Information, китайска компания, която предоставя финансова информация.

Анализаторите от Wind Information очакват тенденцията да продължи и през 2017 г. заради продължаващия ръст на цените в първостепенните и второстепенните градове на Китай. Това още повече увеличава конкуренцията. 

Цените на земята за жилищно строителство в трите най-големи града на Китай - Пекин, Шанхай и Гуанджоу, отчитат ръст от средно около 3 на сто през третото тримесечие на 2016 г., според последните налични данни на Министерството на земята и ресурсите. Същевременно ръстовете на цените на жилищата се забавят, а в много градове дори тръгнаха надолу заради въведените ограничения пред купувачите на местно ниво.

Една от най-големите сделки на 2016 г. е тази между Legend Holdings – инвестиционният мениджър и собственик на Lenovо, и строителния гигант Sunac China. Legend продаде на Sunac целия си бизнес с имоти, тъй като прецени, че ще е скъпо да продължи да се развива в този сегмент.

Държавната компания Citic Ltd продаде на China Overseas Land & Investment активи в Китай за почти 5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още