IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Торонто остава най-скъпият наемен пазар за първокласни жилища в света

Наемните пазари се забавят заради политическата несигурност, очакват се по-големи сътресения в развиващите се страни през 2017 г.

09:57 | 20.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Канадският град Торонто продължава да е лидер в света по увеличение на наемите на първокласните жилища и през третото тримесечие, макар и градът да следва глобалната тенденция за забавяне на ръстовете, показват данните на консултантската компания Knight Frank.

Годишното повишение на наемите достига 7,9% за периода юли-септември 2016 г., а за тримесечието е 3,8%.

Основният тласък на ръста идва от увеличението на населението и заетостта. Населението на града е нараснало с 9% в периода 2014-2015 г., като нивото на безработицата е 6,6%. 

На второ място по ръст на наемите е Токио с годишно увеличение от 7,3%, но спад от 1,6% за тримесечието.

Третата позиция е за Кейптаун с увеличение от съответно 3,3% и 1,8%.

Топ 10 на глобалните центрове с най-силен ръст на наемите на луксозните жилища се допълва от Москва, Тел Авив, Ню Йорк, Пекин, Гуанджоу, Цюрих и Шанхай.

В дъното на класацията е столицата на Кения Найроби, където през третото тримесечие е отчетен почти 11% спад на наемите на първокласните жилища.

На второ място по спад е Хонконг с 6,9%, на трето е Женева с 5,9%, а на четвърто е Лондон с 4,7%.

Глобалният индекс на компанията, който отразява динамиката на наемите на първокласни жилища във водещите пазари, остава стабилен през третото тримесечие. Годишният ръст на наемите се забавя в 10 от 17-те наблюдавани пазара заради политическата нестабилност, подчертават експертите.

Забавянето обаче не е равномерно. В Северна Америка например е отчетен среден ръст на наемите от 5,1% за периода основно заради тенденциите на пазарите в Торонто и Ню Йорк – едни от „най-горещите“ в света по принцип.

В Близкия изток средният ръст на наемите достига 2,7%, докато в Европа и Африка е отчетен спад от съответно 1,8% и 3,7%.

По-големи сътресения на наемните пазари се очакват през следващата година, когато ще бъде задействан Brexit и след като Доналд Тръмп заеме поста президент на САЩ. Неизбежният ръст на лихвите в САЩ ще доведе до негативни ефекти на много от развиващите се пазари заради очакваното отслабване на корпоративната активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още